Újabb tizenöt millióra bírságolta Gyurcsányék cégét az MNB

A Magyar Nemzeti Bank április 9-én kelt határozata szerint 15 millió forintos bírságot szabtak ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt. Az MNB határozatában azonnali hatállyal megtiltotta az Altus Portfólió Kft.-nek, hogy engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtson.

Magyar Nemzet
2021. 04. 15. 11:38
null
A szocialisták és Gyurcsány ügyvédje 6,2 milliárd forintos adócsalásért felelhet Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzeti Bank április 9-én kelt határozata szerint 15 millió forintos bírságot szabtak ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt. Az MNB határozatában azonnali hatállyal megtiltotta az Altus Portfólió Kft.-nek, hogy engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtson.

Nem ez az első eset, hogy a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárás keretében bírságolja meg az Altus Portfólió Kft.-t, mivel 2018 augusztusában szintén jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt ugyanekkora bírságot szabtak ki a Dobrev Klára érdekeltségébe tartozó céggel szemben.

Mint kiderült, négy alkalommal kötött kölcsönszerződést az Altus Portfólió Kft. a Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Zrt.-vel, közel négyszázmillió forint értékben.

A kölcsönszerződések miatt jelenleg rendőrségi nyomozás folyik, Budai Gyula országgyűlési képviselő pedig büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészégnél.

A kölcsönök vonatkozásában az is felmerült, hogy európai uniós források juthattak Czeglédy cégéhez, a Humán Operátor Zrt.-hez, ezért 2021 februárjában Budai Gyula az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálják ki a Dobrev Klára és Czeglédy Csaba közt létrejött gyanús kölcsönszerződéseket.

Mindez kiderül a Magyar Nemzeti Bank határozatából, Budai Gyula országgyűlési képviselő pedig maga számol be az esetről a közösségi oldalára feltöltött videóban, hozzátéve:

– Ez az újabb 15 milliós bírság azt bizonyítja, hogy a Gyurcsány-házaspár semmit sem tanult a múltból, és mindent ugyanúgy folytatnak, ahogy korábban abbahagyták.

Mint azt korábban lapunk is megírta, Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt, és jelenleg is folyik ellene egy hat és fél milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított eljárás. – Czeglédy Csaba a Gyurcsány család ügyvédje, és sok baloldali politikust képvisel – jegyezte meg korábban Budai Gyula, hozzátéve: Czeglédy Csaba egy év alatt több mint 150 millió forintot kapott a fővárosi DK-s önkormányzatoktól közpénzből.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára
Fotó: Havran Zoltán

Az Altus Portfólió Kft.-nél folytatott hitelezési gyakorlat miatt lassan két éve rendelt el eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanújával; a társaságot ekkor még Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette. 2018-ban a jegybank megállapította, hogy az Altus Portfólió Kft. két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi kölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének.

Közösségi oldalán Dobrev Klára ekkor még azt fejtegette, hogy csupán „az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.