Vádemelés következik Hasszán F. ügyében

Rövid időn belül vádemeléssel zárul a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. elleni nyomozás. Az Iszlám Állam hóhéraként azonosított szír férfi legalább húsz ember haláláért lehet felelős, 2016-ban lépett Görögország területére, ahol migránskártyát, majd menedékjogot kapott, az uniós tagországok közötti szabad mozgásra jogosító papírokkal.

Munkatársunktól
2019. 04. 23. 6:19
null
A gyanúsítottat március 22-én vették őrizetbe a Terrorelhárítási Központ munkatársai Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan vádemeléssel zárul a ­szíriai Hasszán F. ellen emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozás – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk információi szerint bár a férfi tagadja, hogy az Iszlám Állam (ISIS) harcosaként részt vett legalább húsz ember kivégzésében, a rendelkezésre álló bizonyítékok – titkosszolgálati adatok, vallomások, egy videófelvétel stb. – a bűnösségét valószínűsítik.

Mint ismert, Hasszán F. 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen, amikor hamis okirattal igazolta a saját és a vele utazó nő személyazonosságát. A férfit embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt rövid időn belül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és kiutasította Magyarországról.

A kiutasítás végrehajtása előtt azonban kiderült, hogy Hasszán F. azonos lehet azzal a férfival, aki a belga titkos­szolgálat szerint 2016 elején a szíriai Homsz városában társaival terrortámadást követett el. Bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából öltek meg húsz embert, akik megtagadták csatlakozásukat az ISIS-hez. Hasszán F. a nyomozás adatai szerint emír, tehát egyfajta „szakaszvezető” volt, s így ő adott parancsot a lefejezésekre, de maga is elkövetett gyilkosságokat.

A gyanúsítottat március 22-én vették őrizetbe a Terrorelhárítási Központ munkatársai
Fotó: TEK

Letartóztatása után Hasszán F. első vallomásai meglehetősen zavarosak voltak. A terrorizmus vádját tagadta, ugyanakkor a görög titkosszolgálat ügynökének mondta magát, amit Athén azóta hivatalosan cáfolt. De nehezen lehet komolyan venni azt az állítását is, ami szerint ő analfabéta, hiszen a tőle lefoglalt mobiltelefonban számos üzenet található. Mindemellett úgy tűnik, Európába érkezését követően az unió több pontján megfordult, s tagja lett egy embercsempész-hálózatnak, az azonban máig tisztázatlan, hogy kiket, milyen céllal és hova juttatott el, vannak-e közöttük terroristák, és ha igen, úgy mire készülhetnek.

Ami bizonyos, hogy a görög hírszerző szolgálat 2018 augusztusától kezdve folyamatosan ellenőrizte. Ők azonosították elsőként Hasszán F.-et, miután a belga hírszerzés júliusban felhívta a figyelmet egy Homszból érkezett, akkor még meg nem nevezett szír terrorista kapcsolataira.

Hasszán F. egyébként 2016-ban jutott be illegális úton Görögországba, ahol bekerült az Európai Unió és az ENSZ közös migránskártya-programjába, 2017. július 27-én pedig menedékjogot és olyan úti okmányt kapott, amellyel szabadon utazhatott a tagállamok között. A férfi letartóztatásának meghosszabbítását a napokban kezdeményezte az ügyészség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.