Varga Judit: Tavasszal törvény születhet az online jogállamisági garanciákról

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint fontos, hogy a technológiai vállalatoknak legyen ügyfélszolgálatuk vagy képviseletük az uniós tagállamokban.

2021. 01. 26. 15:40
VARGA Judit
Budapest, 2020. november 18. Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon ülésezett a Digitális Szabadság Bizottság, a grémium a transznacionális technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul. A téma adott volt: a rendkívüli ülés során arról tárgyaltak, hogy a közelmúltban szintet léptek a techóriások, amikor különösebb indoklás nélkül már egy állami vezetőt is elnémítottak.

– Az illetékes állami intézményekkel egyeztettünk ma délelőtt, el fogjuk kezdeni a munkát az Igazságügyi Minisztériumban és tavasszal szeretnénk egy törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjeszteni

– nyilatkozta az ülés szünetében a Magyar Nemzetnek Varga Judit igazságügyi miniszter. Mint a tárcavezető elmondta, három fő célkitűzést szeretnének megvalósítani:

  • a jogállamisági garanciákat az online térben is számon lehessen kérni;
  • átláthatósági követelményt fogalmaznának meg, amely magában foglalja a tisztességes eljáráshoz való jogot;
  • valamint meg kell védeni a magyar állampolgárok szólás- és véleményszabadságát.
  • – Egyértelmű, hogy a hazai szabályozó csak a hazai gyakorlatot vizsgálhatja. A célkitűzésünk, hogy az alkotmányos keretek számon kérhetők legyenek a Magyarországon tevékenykedő techóriásokon

    – mondta lapunknak Varga Judit.

    A tárcavezető elmondta, fontos, hogy az alkotmányos keretek számon kérhetők legyenek a Magyarországon tevékenykedő techóriásokon. Fotó: Kurucz Árpád

    Az igazságügyi miniszter emlékeztetett, egy éve vizsgálódik a bizottság, számos tapasztalatot, állampolgári véleményt gyűjtöttek, valamint számos visszajelzés érkezett a Gazdasági Versenyhivataltól, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól és az ombudsmantól is. A bizottság munkája során a határokon túlnyúlóan vizsgálódott: létezik szabályozás Németországban és Franciaországban, valamint Lengyelországban is van egy javaslat a szólásszabadság védelmében, valamint egy uniós javaslat is formálódik tavaly december óta.

    – A nemzetközi közösséggel együttműködve egy jó nemzetközi szabályozás kialakításán is dolgozunk, de nem várhatunk a hazai jogalkotással sem, ugyanis bárki bármikor kikapcsolható és ennek a jogorvoslati rendje átláthatatlan

    – szögezte a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Varga Judit.

    – Fontos, hogy elkerüljük a pszeudó jogrendszerek vagy párhuzamos jogrendszerek kialakulását, nem lehetnek államként fellépő szereplők a techóriások csak azért, mert a szolgáltatásaik révén a társadalom széles tömegeit képesek befolyásolni algoritmusaik útján. Ez nem fér össze a jogállamiság elveivel és ebben, úgy látom, partner az EU is – vélekedett a tárcavezető. Hozzátette: sőt még Jouruvá uniós biztos is olyan véleményt fogalmazott meg a kérdésben, amit Varga Judit is el tud fogadni. – Nem hittem volna, hogy erre sor kerülhet – mondta kedélyesen a tárcavezető.

    A miniszter úgy összegzett: a techóriások szintet léptek az amerikai elnök letiltásával, az ehhez hasonló döntéseket pedig vissza kell szorítani és átláthatóvá kell tenni.

    A nemzetközi példákra kitérve Varga Judit megjegyezte, hogy a szabályozás kialakítása most kezdődik meg, ezért a munka ezen fázisában még nem tudja megmondani, hogy mely ország szabályozása lehet irányadó. Kiemelte: olyan jogorvoslati mechanizmusokat kellene bevezetni, amely egy átlag magyar állampolgárnak egyértelmű, ami az ő védelmét a legkönnyebbé, leghatékonyabbá teheti. Ebből a szempontból az igazságügyi miniszter szerint fontos, hogy az adott technológiai vállalatnak legyen ügyfélszolgálata vagy állandó képviselője az uniós tagállamokban – ez lehet a készülő jogszabálycsomag egyik eleme.

    Azon kérdésünkre, hogy a készülő szabályozásokat vajon mennyire fogják figyelembe venni a techóriások, Varga Judit úgy fogalmazott: nem feltétlenül a szankció, a büntetés a megoldás, a techcégeket érdekeltté kell tenni abban, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak. Mint mondta, fontos a párbeszéd ezekkel a vállalatokkal, ám azt is hozzátette:

    „a techóriások szolgáltatásukkal profithoz jutnak a közösségi használat során, így ha ők nem követik az adott tagállam jogrendszerét, saját magukat is hiteltelenítik a felhasználók előtt”

    – zárta a beszélgetést Varga Judit igazságügyi miniszter.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.