Vészhelyzeti rendszer állatok védelmére

Az állatvédelemben érintett kormányzati és civil szervezetek is nagy erőkkel dolgoznak a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben. A kezdeményezések a kisállattartókat segítik, ugyanakkor a házi kedvencek védelmét is szolgálják, mert bár a szakértők többször is hangsúlyozták: az állatok nem terjesztik a vírust, sajnos vannak, akik félelmükben szabadulnak kutyájuktól, macskájuktól.

Haiman Éva
2020. 04. 08. 6:30
null
Most sokan megszabadulnak a házi kedvencüktől Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer néven működik és az Evar.hu webolalon érhető el a Nébih és az önkéntességet és az adományozást koordináló kormányzati akciócsoport által működtetett összefogás, amelyhez már több tucat civil szervezet csatlakozott. Az egyik céljuk, hogy felkészítsék a kisállat-tulajdonosokat, ha karanténba vagy esetleg kórházba kerülnének, hogyan tudják ellátni vagy orvoshoz vinni kedvencüket. Felhívják a figyelmet többek között arra, hogy az állat nem tud megbetegedni a koronavírustól, de bundája ugyanolyan hordozó lehet, mint egy szatyor, egy edény, egy kabát, a hajunk vagy a bőrünk. Ezért sétánál senki ne simogasson más állatot és ne engedjék a gazdák, hogy az ő kedvencüket mások megsimogassák – hangsúlyozzák.

Arra viszont az állatorvosok figyelmeztetnek, hogy aki a séta után „mentesíteni” szeretné a kutyája szőrét, tappancsait, azt semmiképp se alkoholos oldattal vagy egyéb vegyszerrel, hanem szappanos vízzel vagy legfeljebb kutyasamponnal, sima törlőkendővel tegye, különben az állat akár súlyosan megbetegedhet.

Ennél is nagyobb baj, hogy mindig vannak, akik nem hisznek a szakembereknek, és inkább biztos, ami biztos alapon megszabadulnak a „vírust terjesztő” háziállattól. A kidobott állatok elhelyezése azonban most, vészhelyzet idején még a szokásosnál is komolyabb probléma, a menhelyek jelentős része ugyanis átmenetileg nem fogad be kóbor állatot és nem is ad örökbe. Furcsa lehet ez azok számára, akik hallották a közelmúltban, hogy New York államban szinte kifosztották a menhelyeket az egyedülléttől tartó amerikaiak.

Most sokan megszabadulnak a házi kedvencüktől
Fotó: Havran Zoltán

Magyarországon azonban az állatmenhelyek többsége csak alapos ismerkedés után ad ki állatot, miután felmérték, hogy a leendő gazda tisztában van azzal, mit jelent a felelős állattartás, például hogy – a vészhelyzet elmúltával is – lesz-e elég ideje a munka mellett az állatra, és később is képes lesz-e állni a tartási és az állatorvosi költségeket. Az állatmenhelyek többsége azonban most az ott dolgozók védelme érdekében jelenleg nem fogad látogatókat, ami nekik és a már bent lévő állatoknak is komoly megpróbáltatás, mert elmaradnak a nagy séták és sajnos sok esetben az adományok is, amelyeket az érkezők vinni szoktak.

A Rex Kutyaotthon az egyik a kevés kivételből, ahol nem szünetel, csak változott az örökbefogadás a járványügyi veszélyhelyzet miatt. Ők is arra kérik azonban a leendő gazdákat, hogy még alaposabban fontolják meg, valóban belefér-e az életükben egy kutya vagy egy cica. Meg ­tudják-e oldani az ellátását akkor is, ha esetleg kijárási tilalom lesz vagy ha bármilyen okból karantén alá kerülnek.

A nehéz helyzetbe került kisállattartókat segítendő a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület egy segélyvonalat indított, amelyen keresztül összekötik a karanténba vagy kórházba került gazdikat és a segítő szándékú önkénteseket. Bárki jelentkezhet a segélyvonalon, akinek szüksége van segítségre kedvence ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében vagy tud valakiről, aki rászorul az ilyen segítségre. Az egyesülethez már számos önkéntes csatlakozott szerte az országból, aki tud sétáltatást, szállítást vállalni, akár ideiglenesen magához tud venni egy magára maradt állatot. Elérhetőségeik: telefon: + 36-21-262-0044, e-mail: [email protected], Facebook: facebook.com/zoldsegely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.