Visszakapná a református egyház az SZFE Ódry Színpadát

Az épület eredetileg az első magyar cserkészcsapat megalapításához köthető Keresztyén Ifjúsági Egyesületé volt.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 14. 16:37
null
2020.09.03. Budapest Színház és Filmművészeti Egyetem Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának, a Magyarországi Református Egyháznak (MRE) a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja. A Magyar Nemzet értesülése szerint

már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.

Az egyetem kommunikációs vezetése lapunknak megerősítette az értesülésünket, hozzátéve, ez egyelőre még csak egy szándék a kuratórium részéről.

A Vas utcai ingatlanegyüttes részben az egyetem szolgálatában marad, részben pedig más fontos társadalmi szolgálatot látna el

– tették hozzá.

A Vas utca 2/C házszám alatt álló, ma Ódry Színpadként ismert épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át, amelyet még abban az évben, december 5-én szentelt fel Ravasz László püspök.

Az ingatlan eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza volt, és ezen belül a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

A Pestbuda arról írt, hogy az egyházi egyesületnek köszönhető az első itthoni cserkészcsapat megalapítása, valamint 18 katonaotthon létesítése, táborok, kollégiumok, könyvkiadó, népfőiskolák szervezése és létrehozása.

Az ingatlan további sorsa az lett, hogy

a második világháború után, 1950-ben államosították az épületet,

majd nyolc évvel később kamaraszínháznak építették át. Mai nevét 1959. február 19-én nyerte el és nyitotta meg kapuit az Ódry Színpad, amelyet Ódry Árpádról, a harmincas évek legendás színészéről, igazgatójáról és tanáráról neveztek el. Az épület azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Így nézett ki belül a negyvenes években a templomként is szolgáló épület. Forrás: Pestbuda.hu

Eközben a Klubrádiónak Antal Bálint SZFE-hallgató adott interjút, aki úgy vélte, az egyetem Vas utcai épülete szimbolikussá vált a blokád szempontjából és szerinte a hallgatók szétszórásával akarja az új vezetés megtörni egységüket. – Az ellenállást nem lehet infrastrukturális intézkedésekkel megszüntetni. Az ellenállás bennünk van, sejtszinten jelentkezik, amikor az alapvető jogaink sérülnek. Nem fog megszűnni attól, ha valakinek másik földrajzi helyre kell mennie, és nem fogja jobban elviselni az igazságtalanságot, amit megélmondta el a hallgató a baloldali médiumnak.

Korábban az ATV írt arról, hogy tudomásuk szerint eladják a Színház-és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit. Az egyetem játszóhelye az Uránia Filmszínház lesz, a kollégisták pedig már nem a Vas utcába fognak visszamenni – írták. Az egyetem vezetése válaszul akkor azt közölte a híradóval, hogy az egyetem polgárait és a nyilvánosságot is időben tájékoztatják majd az újdonságokról, és arról is biztosítanak mindenkit, hogy sem a hallgatók, sem az oktatók nem kerülnek rosszabb körülmények közé, sőt, nagy fejlődést fognak tapasztalni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.