Vitézi emlékmű avatása Legénden

Szombaton a Nógrád megyei Legénden felavatták a Vitézi Rend alapítására és a trianoni diktátumra emlékeztető, első centenáriumi emlékművet. Az ünnepség istentisztelettel kezdődött a helyi evangélikus templomban, majd a résztvevőket történelmi zászlókat forgató, dobszóra menetelő tánccsoport és hagyományőrző huszárok vezették fel az ünnepség helyszínére.

Bánó Attila
2021. 06. 06. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első szónok, Habsburg-Lotharingiai József Károly királyi herceg, a Vitézi Rend főkapitánya − József Ágost, a második főkapitány leszármazottja − ünnepi beszédében személyes megtiszteltetésnek nevezte, hogy felavathatja a centenáriumi emlékművet, s ezzel nagy érdemeket szerző ősei előtt is leróhatja kegyeletét.

József Károly herceg hangsúlyozta, hogy Európának felbecsülhetetlen értéket jelent a keresztény és nemzeti értékeket őrző Magyarország. Hozzáfűzte, hogy a Vitézi Rend tevékenységének elsőrendű feladata e hagyományos értékek védelme.

Báró Tunkel Tamás legéndi polgármester, vitézi törzskapitány többek között arról beszélt, hogy a trianoni békeszerződést idegen hatalmak kényszerítették ránk. Az ennek nyomán bekövetkezett trauma időszakában óriási jelentősége volt a Vitézi Rend megalapításának, hiszen az ország ezzel is jelét adhatta erejének, életképességének.

Habsburg-Lotharingiai József Károly, a vitézek főkapitánya és helyettese, Berniczei-Roykó Ádám segítik elhelyezni a mozgássérült Tutkovics Béla koszorúját Fotó: Lajter Imre felvétele

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának a beszéde néhány kiemelkedő, ismert történelmi személy – s egyben a Vitézi Rend tagja − nevének említésével kezdődött.

A főigazgató kijelentette, büszke arra, hogy a nemzeti sírkert az állam által védett sírjaiban olyan hősök nyugszanak, akik fegyverrel, eszmékkel, gondolatokkal harcoltak a magyarságért.

Hozzátette: az idén százéves Vitézi Rend tagjaira emlékeznünk, emléküket megőriznünk olyan kötelességünk, amellyel nemcsak a jelen fiataljainak mutathatunk példát, de biztosíthatjuk a jövő nemzedékének is az olyan szavak jelentésének a megértését, mint a haza, a hazaszeretet, a hősiesség és az Istenbe vetett hit.

Horváth Csaba törzskapitány, az emlékmű tervezője a tervtől a megvalósulásig tartó hosszú és küzdelmes évekről, majd a legéndiek segítőkész hozzáállásáról beszélt.

Az ünnepségen Habsburg-Lotharingiai József Károly főkapitány kitüntetéseket adott át az emlékmű kivitelezőinek. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény Berniczei-Roykó Ádám főkapitány-helyettes záró gondolataival fejeződött be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.