Zuglóban újabb százmilliókat költenének a parkolásra

Vágó Gábor (LMP) korábbi zuglói átláthatósági biztos szerint Karácsony Gergely is felelős a kerületnek milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszer kialakításában. A XIV. kerület képviselő-testületének mai, rendkívüli ülésén a szocia­listák újabb kétszázmil­liós kiadást, míg a Fidesz vizsgálóbizottságot akar megszavaztatni.

2019. 04. 18. 5:50
null
MSZP-s javaslatra bővítenék a fizetős övezeteket és további automatákat helyeznének ki az utcákra Fotó: Mirkó István

Vágó Gábor (LMP) korábbi zuglói átláthatósági biztos szerint Karácsony Gergely is felelős a kerületnek milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszer kialakításában. A XIV. kerület képviselő-testületének mai, rendkívüli ülésén a szocia­listák újabb kétszázmil­liós kiadást, míg a Fidesz vizsgálóbizottságot akar megszavaztatni.

– Az én feladatom annak ellenőrzése volt, hogy az önkormányzat megfelel-e a saját átláthatósági szabályai­nak. Ezt már tavaly januári kinevezésem után minden megszólalásomban egyértelművé tettem.

Most pont azért van balhé és ügy Zuglóban, mert a parkolással kapcsolatos minden döntés és szerződés nyilvános, a munkám tehát ebből a szempontból hatékony volt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vágó Gábor, Zugló tavaly novemberben leköszönt átláthatósági biztosa.

Az LMP európai parlamenti listavezetője szerint a kerületnek előnytelen, eddig milliárdos veszteséget termelő fizetőparkolási rendszert a képviselő-testület elé terjesztő Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének közös a felelőssége az előterjesztést megszavazó képviselőkkel. Szerinte nem szabad megengedni, hogy bárki áldását adja tényleges verseny nélküli közbeszerzésekre.

MSZP-s javaslatra bővítenék a fizetős övezeteket és további automatákat helyeznének ki az utcákra
Fotó: Mirkó István

Lapunk azon kérdésére, hogy átláthatósági biztosként tapasztalt-e jeleket arra nézve, hogy a 2017-es közbeszerzések egy része mögött MSZP–Fidesz-nagykoalíció lenne, vagy ahogy Várnai László önkormányzati képviselő fogalmazott, az MSZP erőltette át a parkolási rendszert, Vágó Gábor azt válaszolta: „Ez egy olyan kerületi politikai kérdés, amire nem volt és nem is lehetett rálátásom, tekintve, hogy 2017-ben történt, én pedig 2018 januárjától töltöttem be a pozíciót.”

Közben a mai zuglói rendkívüli testületi ülésen – mint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta – a Fidesz javaslatára a parkolási rendszert vizsgáló bizottság felállításáról is dönthetnek a képviselők.

A testületi ülés meghívójában szereplő napirendi pontok között azonban a parkolási övezetek bővítése és ennek részeként több mint 157 millió forintért további parkolóórák beszerzése is szerepel.

Ha a képviselők elfogadják a Hajdú Flórián MSZP-s képviselő által jegyzett javaslatot, akkor az a kerületnek – az oszlopok üzemeltetési díjával együtt – újabb közel 200 milliós kiadást jelentene. Ő volt az, aki korábban az élőerős parkolás-ellenőrzés kiszervezését javasolta, amely évi 528 millió forintot visz el a parkolási bevételből. Az sem meglepő, hogy a mostani előterjesztésben is csak egy pályázó szerepel, az a C-WARE Kft., amely a korábbi tendereket is megnyerte.

A XIV. kerületi fizetős parkolás 2017-es bevezetése óta több mint 700 millió forint veszteséget okozott az önkormányzatnak, sőt a Karácsony Gergely által beterjesztett, majd elfogadott idei költségvetésben további 301 milliós veszteséget terveztek.

Mint arról korábban már több cikkben is beszámoltunk, a Karácsony Gergely vezette Zugló az egyetlen a budapesti kerületek között, ahol a parkolási rendszer több száz millió forintos veszteséggel üzemel.

Az alkalmatlanságát már többször bizonyító, főpolgármesteri babérokra törő politikus ennek ellenére az ATV Start hétfői adásában azt hazudta, hogy nyereséges a rendszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.