A tervek szerint az Amerikai Neurológus Társaság áprilisi éves konferenciáján bemutatásra kerülő tanulmány vezető szerzője, Dr. Yonas Geda elmondta, hogy a napi 2100 – 6000 kalóriát fogyasztó emberekben kétszeresére nőhet a memóriavesztés kockázata, ami az Alzheimer-kór korai jele lehet. ”Talán elcsépeltnek tűnik, de valóban nagyon oda kell figyelnünk a napi kalóriabevitelre. A lényeg az, hogy a túlzott mennyiség káros, a mértékletesség a legkedvezőbb az agyunknak” – nyilatkozta a scottsdale-i Mayo Klinika neurológus professzora.
A kutatás során több mint 1200, hetven és nyolcvankilenc év közötti személy adatait gyűjtötték össze, akik közül 163 emberben mutattak ki enyhe kognitív hanyatlást. Az alanyok pontosan beszámoltak a kutatóknak, mennyit esznek naponta. Egyharmaduk napi 600-1525 kalóriát, egyharmaduk napi 1526-2142 kalóriát, az utolsó harmad pedig napi 2143-6000 kalóriát. A legtöbbet evők körében a memóriazavar diagnózisának kétszer magasabb volt a kockázata, mint a legkevesebb kalóriát fogyasztók esetében. Ez az arány a stroke és diabétesz kórtörténetének, az iskolázottságnak és a memóriavesztés egyéb kockázati tényezőinek beszámításával is változatlan maradt.
Geda azt is hozzátette, nem lehet pontosan tudni, miért befolyásolja a túlevés az agyat, de a túlzott kalóriabevitel valószínűleg olyan oxidatív károsodást okozhat, ami szerkezeti változásokhoz vezet az agyban.
David Loewenstein, a Miami Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátere szerint az eredmények logikusak, mert a megnövekedett kalóriabevitel összefüggésben áll az elhízással és a metabolikus szindrómával, így nem meglepő, hogy a megnövekedett kalóriabevitel a kognitív hanyatlás megnövekedett kockázatával is kapcsolatban áll. A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők csoportját takarja, amelyek hozzájárulnak a szívbetegség és más betegségek kialakulásához. Loewenstein éppen ezért úgy véli, bármi, ami jót tesz a szívnek, az agyra is jótékony hatást gyakorol.
A túl sok evés fokozza a memóriavesztés kockázatát
Egy új kutatás szerint a túl sokat evő idősek a memóriaromlás megnövekedett kockázatának vannak kitéve.
2012. 02. 19. 10:45
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!