Mi okozza az agyfagyást?

A fagylalt, vagy más hideg ételek fogyasztásakor fellépő hirtelen fejfájást, vagyis az úgynevezett ”agyfagyást” az agy véráramlásában beálló gyors változás okozhatja, derült ki egy új amerikai kutatás eredményeiből.

Betegszoba.hu
2012. 04. 29. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatok során a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 13 egészséges felnőtt agytevékenységet követték nyomon, miközben szívószálon keresztül jeges vizet itattak velük, így mesterségesen előidézték az úgynevezett agyfagyást. Az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy ezek az átmeneti, csupán néhány pillanatig tartó, de nagyon intenzív fejfájásokat az elülső agyi artériában váratlanul beálló értágulás idézi elő, majd a fejfájás nyomtalanul elmúlik, amint a érfalak újra összeszűkülnek, derült ki a tanulmányból.

Az elülső agyi artériában végbemenő gyors lefolyású összeszűkülés és kitágulás az agy egyfajta önvédelmi mechanizmusa, magyarázta Dr. Jorge Serrador, a tanulmány vezetője, a Harvard Egyetem kutatója.

”Az agy egy olyan létfontosságú szerv, amelynek folyamatosan dolgoznia kell, és meglehetősen érzékeny a hőingadozásra, ezért valószínűsíthető, hogy a véredények azért húzódnak hirtelen össze, hogy meleg vér kerüljön az agy belső szöveteibe, és fennmaradjon az agy megfelelő hőmérséklete” – jegyezte meg Dr. Serrador az Amerikai Fiziológiai Társaság hírlevelében.

A tanulmány eredményeit részletesen a San Franciscó-i Kísérleti Biológia Konferencián fogják ismertetni a Harvard kutatói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.