Összefüggést találtak az inzulin kiválasztás és a leszokás utáni hízás között

A dohányosok többsége arra hivatkozva nem hajlandó leszokni, hogy a cigaretta letétele után meghíznak. A kutatók többsége már korábban is úgy vélte, hogy valamilyen metabolikus összefüggés áll fenn a leszokás és a hízás között, ezt azonban mostanáig nem sikerült kutatásokkal alátámasztani.

Betegszoba.hu
2012. 05. 16. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Marietta Stadler, a bécsi Hietzing kórház munkatársa a május 8-án Firenzében megrendezett 15. Nemzetközi Endokrinológiai Kongresszus résztvevőinek elmondta, munkatársaival kimutatták, hogy az inzulin-kiválasztás változásai kapcsolatba hozhatók a leszokás utáni hízással. A kísérlet résztvevői olyan egészséges dohányosok voltak, akik egy leszoktató programban vettek részt. Még dohányosként átestek egy háromórás glükóz tolerancia vizsgálaton, majd három, illetve hat hónap füstmentesség után. A kutatók a béta-sejtek inzulin-kiválasztását is mérték koplalás közben, illetve glükóz behatást követően. A résztvevők étvágy szintjét is mérték egy hidegtálas étkezés után. A kutatók több olyan hormon éhgyomri szintjét is mérték, amelyek szerepet játszanak az energiabevitel szabályozásában.

Dr. Stadler arról számolt be, hogy a testsúly 4 százalékkal, a zsírtömeg pedig 22 százalékkal nőtt 3 hónap füstmentes időszak után, 6 hónap elteltével pedig a testsúlynövekedés 5, a zsírtömeg-növekedés pedig 35 százalék volt. A legmeglepőbb metabolikus eredmény az első fázisú inzulin-kiválasztás növekedése volt a glükózbehatást követően, valamint a szénhidrátbevitel növekedése az étkezést követően a három hónapja leszokott páciensekben.

Az alanyok három hónapnál jelentős éhgyomri inzulinrezisztenciát mutattak, de az eredmény nem ugyanaz volt hat hónap után. ”Az étkezés utáni inzulinérzékenység, melyet a glükózterheléses vizsgálat alatt mértünk, végig változatlan maradt” – számolt be Stadler. ”Az Y neuropeptid éhgyomri szintje három hónapnál megnőtt, hat hónapnál azonban nem volt magasabb. Úgy véljük, hogy az inzulin-kiválasztás változásai összefüggésben állhatnak a leszokás után tapasztalható fokozott szénhidrát utáni vággyal és hízással. Az inzulin-kiválasztás és a szénhidrátbevitel megnövekedése azonban a leszokás átmeneti hatása, mert ezeket a változásokat nem mutattuk ki hat hónap után, annak ellenére, hogy a résztvevők többet híztak.”

Dr. Stadler úgy véli, minél jobban megismerjük a jelenség biológiai alapját, annál nagyobb eséllyel tudjuk kontrollálni a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.