A tea növeli a prosztatarák kockázatát

Egy friss kutatás szerint a nagy mennyiségű teát fogyasztó férfiakban nagyobb a prosztatarák kialakulásának valószínűsége.

Betegszoba.hu
2012. 06. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Glasgow-i Egyetem kutatói több mint 6 ezer férfi önkéntest vizsgáltak 37 éven keresztül. Kimutatták, hogy azokban, akik legalább hét csésze teát ittak naponta, 50 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a közepes teafogyasztókban és a teát nem ivókban. A kutatók beismerték, azt nem tudják, vajon a tea a kockázati tényező, vagy a teafogyasztók olyan életkort érnek meg, amelyben a rák gyakoribb.

A Nutrition and Cancer szaklapban megjelent Midspan Collaborative tanulmányt 1970-ben indították Skóciában. A vizsgálat során 6016 huszonegy és hetvenöt év közötti férfi töltött ki kérdőíveket tea-, kávé- és alkoholfogyasztásáról, valamint dohányzási szokásairól és általános egészségi állapotáról. Az alanyok szűrővizsgálaton is részt vettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legalább napi hét csészényi teát fogyasztó férfiakban jelentősen magasabb volt a prosztatarák kockázata, mint azokban, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát.

A kutatás vezetője, Dr. Kashif Shafique elmondta, hogy a korábbi kutatások többsége vagy semmilyen összefüggést nem mutatott ki a prosztatarákkal kapcsolatban a fekete tea esetében, vagy a zöld tea megelőző hatását támasztotta alá. ”Egyelőre nem tudjuk, hogy maga a tea számít kockázati tényezőnek, vagy a teafogyasztók általában egészségesebben élnek, és idősebb kort érnek meg, amikor a prosztatarák amúgy is gyakoribb” - tette hozzá a szakértő.

Dr. Kate Holmes, a brit Prostate Cancer Charity szervezet munkatársa szerint azonban semmi sem utal arra, hogy az amúgy egészséges étrenden élő, mértékletes teafogyasztóknak aggódniuk kellene a prosztatarák kockázata miatt. Bár a kutatás valóban a prosztatarák megnövekedett kockázatát mutatta a legalább napi hét csésze teát fogyasztók esetében, a vizsgálat nem rét ki a családi kórtörténetre és a tea-, kávé- és alkoholfogyasztáson kívül más étrendi tényezőkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.