Gyulladáscsökkentő hatása van az omega-3 zsírsavaknak

A középkorú és idősebb, túlsúlyos emberek körében az omega-3 zsírsavnak gyulladáscsökkentő hatása van, és a táplálék-kiegészítő rendszeres szedése megelőzhet, sőt akár kezelhet is bizonyos betegségeket, derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Betegszoba.hu
2012. 06. 26. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyhavi omega-3 étrend-kiegészítő kúra átlagosan csaknem 10%-kal lecsökkentette egy olyan fehérje arányát a vérben, melynek jelenléte általában gyulladásra utal a szervezetben, továbbá más egyéb gyulladást előidéző anyag arányszáma is kis mértékben csökkent az omega-3 zsírsav terápia hatására. Összehasonlításképp, a kísérletben résztvevő placebóval kezelt páciensek esetében ugyanezen gyulladást előidéző anyagok aránya átlagosan 36, illetve 12%-kal emelkedett.

A krónikus gyulladás számos betegséggel állhat összefüggésben, többek között szívkoszorúér betegségekkel, a 2-es típusú diabétesszel, köszvénnyel, ízületi gyulladással és az Alzheimer-kórral is.

Az Ohiói Állami Egyetemen végzett kísérlet résztvevői 2,5 gramm, illetve 1,25 gramm aktív omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav táplálék-kiegészítőt kaptak. A többszörösen telítetlen zsírsavak nevezik köznyelven ”jó zsíroknak”, melyek megfelelő mennyiségben és rendszeresen fogyasztva jótékony hatással vannak az egészségi állapotra. A résztvevők harmadik csoportja placebót kapott, amely megfelelt egy átlagos amerikai ember napi olajfogyasztásának.

A kísérletben összesen 138 felnőtt (45 férfi és 93 nő) vett részt, akik alapvetően egészségesek voltak, de vagy túlsúlyosak voltak, vagy nagyon inaktív életmód folytattak. A résztvevők átlagos életkora 51 év volt. A testtömeg-indexük (BMI) alapján a vizsgált személyek 91%-a túlsúlyos volt, míg 47% erősen elhízott.  

”A kutatás eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak egyrészt megelőző hatásúak, tehát védelmet nyújtanak a gyulladások kialakulása ellen, másrészt pedig terápiás hatásúak, tehát képesek lecsökkenteni a már korábban kialakult gyulladásokat is”, nyilatkozta Dr. Jan Kiecolt-Glaser, az Ohiói Állami Egyetem pszichiátria és pszichológia professzora, a tanulmány szerzője. 

”Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsav nem helyettesítheti a helyes és egészséges életmódot, de a már kialakult gyulladásos betegségek ellen nagyon hatásos lehet az omega-3 rendszeres fogyasztása”, folytatta Kiecolt-Glaser professzor.

A tanulmány teljes terjedelmében a Brain, Behavior and Immunity című orvosi szakfolyóiratban fogják publikálni a közeljövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.