A gyerekek szervezete hozzászoktatható az allergiát kiváltó élelmiszerekhez

Két kutatás szerint a gyerekek szervezete orvosi felügyelet mellett fokozatosan hozzászoktatható az allergiát kiváltó élelmiszerekhez.

Betegszoba.hu
2012. 07. 24. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az allergén injekció általi adagolásán alapuló immunterápia régóta használatos, táplálékérzékenység esetén eddig kizárólag a tüneteket okozó anyag elkerülése számított elfogadottnak. Ez a gyerekek esetében fokozott figyelmet igényel a szülők és az étkeztetésért felelős intézmények részéről. A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt mutatják, hogy létezik olyan megoldás, ami a kicsik számára is sokkal kényelmesebb hosszú távon.

Az immunterápiának természetesen nemcsak injekciós formája létezik, hiszen az allergén adagolása történhet szájon át is, ami ételallergia esetén a lehető legegyszerűbb mód. Tojásfehérje-érzékenységnél például az orvosi felügyelet mellett zajló fogyasztás az adagok fokozatos emelésével segít fejleszteni az emésztőrendszer toleranciáját. Az eljárás ugyan nem tekinthető csodaszernek, de tej- és tojásallergia esetén bizonyítottan hatásos lehet.

Az első vizsgálatban 55, öt és tizenegy év közötti tojásallergiás gyermek vett részt, közülük 40 kapott naponta immunterápiát tíz hónapon át, a többiek placebót. A 40-ből 11-en két esztendővel később is tünetmentesen fogyaszthattak tojást – náluk tehát teljes gyógyulást eredményezett a kezelés. A placebós kontrollcsoportnál semmilyen javulás nem történt. Ami a mellékhatásokat illeti, a tojásfehérje-porral kezeltek háromnegyede száj- és torokirritációról számolt be az első tíz hónapban, míg az összehasonlításra szolgáló 15 fős csoportnál ez az arány csupán egyötöd volt – derül ki a kutatást irányító Dr. A. Wesley Burks beszámolójából, aki az Észak-Karolina Egyetem Gyermekorvosi Tanszékének vezetője.

A Spanyolországban történt második felmérés mintája 12, kettő és tizenöt év közötti tejallergiás gyermekből állt, akik hat héten át klinikai körülmények között ittak egy keveset a reakciót kiváltó italból. A vizsgálati időszak végére mindannyian elfogyaszthattak napi két pohárral anélkül, hogy bármilyen panasz jelentkezett volna náluk.

”A szülőknek minden okuk megvan rá, hogy derűlátóan nézzenek a jövőbe, hiszen nagy erőkkel zajlik a hasonló terápiás megoldások kidolgozása” – mondta Dr. Todd Green, a pittsburgh-i gyermekkórház orvosa, aki nem vett ugyan részt az említett tanulmányokban, de továbbgondolásra érdemesnek tartja a bennük foglaltakat. ”Sajnos azonban ezek a kezelési lehetőségek még nem állnak készen a széleskörű használatra, főleg nem otthoni alkalmazásra. Egyelőre a hosszú távú következményekkel sem lehetünk tisztában.”

A két kutatás eredményei a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat júliusi számában jelentek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.