Sok zöldséggel megelőzhető az akut hasnyálmirigy-gyulladás

A zöldségben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását, ez derült ki a Gut című folyóirat egyik cikkéből.

Betegszoba.hu
2012. 07. 10. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szervünk, amely többek közt az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket termeli. Néha ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek, és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor alakul ki a hasnyálmirigy-gyulladás, amelyből minden ötödik eset súlyos, az életet veszélyeztető állapottá fajul.

Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy-gyulladással. A roham során megnövekszik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A szerzők ezért kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly-felborulás érzékenyebbé teszi-e a hasnyálmirigyet a szabad gyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát.

Népesség-alapú mintán követték nyomon a Svédország közepén élő felnőtteket átlagosan 11 éven át. 1997-ben részletes kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy az előző év során milyen gyakran fogyasztottak a feltüntetett 96-féle élelmiszerből. Zöldségből kb. 2,5; gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint 2 adagot ettek meg naponta. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak vették magukhoz a legkevesebbet a zöldségekből. A gyümölcsfogyasztás terén hasonló eredményekre jutottak, ráadásul köztük többen ittak alkoholt rendszeresen és szenvedtek cukorbetegségben.

A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy-gyulladás, amelyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elfogyasztott gyümölcs mennyisége nem befolyásolta a betegség kockázatát, de ezt nem lehetett elmondani a zöldségekkel kapcsolatban. Az egyéb befolyásoló tényezők rögzítését követően az elemzésből az derült ki, hogy akik a legtöbb zöldséget ették – több mint napi 4 adagot – azoknál 44 százalékkal csökkent az esélye a betegségnek azokhoz képest, akiknek a fogyasztása a napi egy adagot sem érte el. A védő hatás azoknál érvényesült a leginkább, akik naponta 1 adagnál több alkoholt ittak (71 százalékos csökkenés), illetve túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI – 51 százalékos csökkenés).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.