”A mediterrán diétán élők között a legalacsonyabb a szívbetegségben elhalálozók száma. Az étrend alacsony zsírtartalmú húsokat és rengeteg növényi táplálékot tartalmaz, és az egész diéta nagyon egyszerűen és könnyen megvalósítható” - mondta Catherine Itsiopoulos, a La Trobe Egyetem dietetikus professzora.
A kutatók azt is megállapították, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők állapotát is javítja. ”Nem csak a vércukorszintjüknek tesz jót, hanem az általános közérzetüknek is” - fűzte hozzá Itsiopoulos. Ezenkívül a mediterrán étrendre jellemző olívaolaj segít fenntartani a jó és rossz koleszterinszint arányát, ami csökkenti a szívbetegségek és más keringési rendszerrel összefüggő kór kialakulásának a kockázatát. Sőt a kutatók szerint visszafordítja az úgynevezett zsírmáj állapotát (amikor a túlzottan zsíros étel vagy alkoholfogyasztás miatt megnagyobbodik a máj), továbbá depresszió ellen is hatásos lehet.
Itsiopoulos létrehozott egy 10 alapelvből álló útmutatót, azok számára, akik követnék a diétát:
- Főzzünk olívaolajjal, de maximum 60 ml-nyi mennyiséget használjunk naponta.
- Minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen zöldséget.
- Hetente legalább kétszer együnk valamilyen hüvelyes zöldségből.
- Heti kétszer kerüljön a tányérunkra hal is.
- Más húsokból maximum heti egyszer fogyasszunk( marha csirke bárány stb.).
- Minden nap együnk friss gyümölcsöt, magvakat, aszalt gyümölcsöket.
- Fogyasszunk naponta joghurtot is, a sajttal azonban tartsunk mértéket
- Csak teljes kiőrlésű gabonák kerüljenek az asztalunkra.
- Napi 1-2 deciliter bort is fogyaszthatunk, de csak étkezésekhez (ne hagyjuk, hogy berúgjunk).
- Édességeket, desszerteket csak különleges alkalmakkor engedjünk meg magunknak.