Amikor egy nő szembesül a menopauza kellemetlen tüneteivel, többek között a plusz kilók megjelenésével, többnyire fogyókúrába kezd. A bevitt kalóriák általános csökkentése azonban, úgy tűnik, nem hoz hosszú távú sikert, mivel nagyon nehéz betartani a diétát. A Pittsburgh Egyetem kutatói négy éven át 500 menopauzás nő diétáját követték nyomon, hogy lássák, milyen stratégiák válnak be a legjobban. A résztvevők egy részének egyszerűen kevesebb kalóriabevitelt javasoltak: ők elhagyták az édességeket és a sült és a gyorsételeket, valamint kevesebb cukros üdítőt ittak, és étterembe is ritkábban jártak. A többi résztvevőnek azonban több zöldséget és gyümölcsöt javasoltak, mégpedig azzal a kitétellel, hogy kevesebb húst és tejterméket egyenek. Az eredmények szerint fél év elteltével ugyan mindkét csoport sikeresen fogyott, hosszú távon azonban, négy év elteltével, a második csoport volt sikeresebb.
„Nemcsak a motiváció mérséklődik miután valaki lefogyott, hanem vannak pszichológiai és élettani változások is. Többek között csökken a szervezet nyugalmi anyagcseréje, és nő az étvággyal összefüggő hormonok szintje. Emiatt több jutalomra vágyik a szervezet, és nagyobb az evés utáni vágy is” – magyarázta dr. Bethany Barone Gibbs, a tanulmány szerzője.
A szakértők azt is hozzátették, hogy a második típusú diéta könnyebben betartható, mivel nem okoz drasztikus változást az étrendben. A tanulmány a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics oldalain jelent meg.