Zsír + cukor = agyvérzés

A zsiradékokban és cukorban gazdag nyugati étrend egy életen át tartó egészségügyi problémákhoz vezethet, és megnöveli agyvérzés és halálozás kockázatát.

Betegszoba.hu
2012. 10. 09. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók felfedezték, hogy a kalóriadús, cukros és sós, készen kapható ételek patkányok esetében már két hónap alatt előidézték a metabolikus szindróma legtöbb tünetét. A kórkép jellemzője a magas koleszterin-, vérnyomás-, vércukorszint; illetve az elhízás. Az állatok életkora 16–22 éves fiatal emberekének felelt meg a betegség jelentkezésének időpontjában, mondta el a kutatás vezetője, dr. Dale Corbett, a Szív és Agyvérzés Alapítványi Központ munkatársa. „Szerintem hamarosan egyre több ember kap agyvérzést és butul majd el már 30-40 évesen a sok feldolgozott élelmiszer miatt. A súlyosabb betegségek előbb jelentkeznek majd.”

A mozgásszegény körülmények közt élő rágcsálóknak korlátlan hozzáférést biztosítottak hagyományos táplálékukhoz, illetve mindenhol kapható feldolgozott élelmiszerekhez (keksz, kolbász, sütemény). Szomjukat vagy vízzel vagy a cukros üdítőket imitáló 30 százalékos szacharóz oldattal olthatták. Az emberekhez hasonlóan a patkányok is nagyon szívesen választották inkább a nyalánkságokat. Dr. Corbett rávilágított a metabolikus szindróma megelőzésének fontosságára, mely megvalósítható a megfelelő étrenddel és testmozgással. „Nem tudjuk biztosan, hogy az állapot visszafordítható-e. Ha nem, és így folytatjuk tovább, akkor igazi időzített bombává válunk.”

„A metabolikus szindróma és az agyvérzés nagy problémát jelentenek a közegészségügy számára” – erősítette meg dr. Mark Bayley, a kanadai stroke kongresszus alelnöke, a Toronto Rehab neurológiai rehabilitációs programjának orvos-igazgatója. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is helytelenül táplálkozzunk, mert bele fogunk halni.” Amellett, hogy feltárták a kanadai lakosság előtt a nem megfelelő élelmiszerek veszélyeit, új ajtókat is megnyitottak a további kutatások előtt. „A laboratóriumi modellezés során legtöbbször relatíve fiatal állatokon kísérleteznek, akik egészségesebbek is, és jobban is táplálkoznak, mint mi” – tette hozzá dr. Corbett. „Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az emberek esetében rosszabb kimenetelre is lehet számítani, mert az agyvérzést általában megelőzi már valamilyen más betegség.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.