A kutatók felfedezték, hogy a kalóriadús, cukros és sós, készen kapható ételek patkányok esetében már két hónap alatt előidézték a metabolikus szindróma legtöbb tünetét. A kórkép jellemzője a magas koleszterin-, vérnyomás-, vércukorszint; illetve az elhízás. Az állatok életkora 16–22 éves fiatal emberekének felelt meg a betegség jelentkezésének időpontjában, mondta el a kutatás vezetője, dr. Dale Corbett, a Szív és Agyvérzés Alapítványi Központ munkatársa. „Szerintem hamarosan egyre több ember kap agyvérzést és butul majd el már 30-40 évesen a sok feldolgozott élelmiszer miatt. A súlyosabb betegségek előbb jelentkeznek majd.”
A mozgásszegény körülmények közt élő rágcsálóknak korlátlan hozzáférést biztosítottak hagyományos táplálékukhoz, illetve mindenhol kapható feldolgozott élelmiszerekhez (keksz, kolbász, sütemény). Szomjukat vagy vízzel vagy a cukros üdítőket imitáló 30 százalékos szacharóz oldattal olthatták. Az emberekhez hasonlóan a patkányok is nagyon szívesen választották inkább a nyalánkságokat. Dr. Corbett rávilágított a metabolikus szindróma megelőzésének fontosságára, mely megvalósítható a megfelelő étrenddel és testmozgással. „Nem tudjuk biztosan, hogy az állapot visszafordítható-e. Ha nem, és így folytatjuk tovább, akkor igazi időzített bombává válunk.”
„A metabolikus szindróma és az agyvérzés nagy problémát jelentenek a közegészségügy számára” – erősítette meg dr. Mark Bayley, a kanadai stroke kongresszus alelnöke, a Toronto Rehab neurológiai rehabilitációs programjának orvos-igazgatója. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is helytelenül táplálkozzunk, mert bele fogunk halni.” Amellett, hogy feltárták a kanadai lakosság előtt a nem megfelelő élelmiszerek veszélyeit, új ajtókat is megnyitottak a további kutatások előtt. „A laboratóriumi modellezés során legtöbbször relatíve fiatal állatokon kísérleteznek, akik egészségesebbek is, és jobban is táplálkoznak, mint mi” – tette hozzá dr. Corbett. „Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az emberek esetében rosszabb kimenetelre is lehet számítani, mert az agyvérzést általában megelőzi már valamilyen más betegség.”