Nem csak a vérnyomást növeli a sós étrend

A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztása nemcsak a vérnyomásunkat növelik, hanem a legújabb kutatások szerint az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

Betegszoba.hu
2013. 03. 19. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz (Bechterew-kór) kialakulásában. A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők, nem pedig a genetika állhat a háttérben.

„Az étrend oly módon befolyásolja az autoimmun rendszert, amelyeket eddig nem ismertünk fel” – nyilatkozta a Nature márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, dr. David Hafler, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora.

Hafler arról számolt be, hogy a só iránti tudományos érdeklődést a véletlen indította el, miután kiderült, hogy a gyorséttermekben gyakran étkező emberekben magasabb a gyulladásos sejtek szintje, mint másokban. A mostani kísérletben Hafler és munkatársai kimutatták, hogy amikor az egereknek sóban gazdag étrendet adtak, a rágcsálókban olyan típusú fertőzés elleni sejt termelődött, amely szorosan összefügg az autoimmun betegségekkel. A sós étrenden élő egerekben a szklerózis multiplex súlyos formája, az úgynevezett autoimmun enkefalomielitisz alakult ki.

A gyulladásos sejteket az immunrendszer normális esetben arra használja, hogy megvédje a szervezetet a bakteriális, vírusos, gombás és parazitafertőzésektől. Autoimmun betegségek esetén azonban ezek az egészséges szöveteket kezdik támadni.

A szaklap ugyanezen számában megjelent, a bostoni Broad Intézet kutatói által végzett vizsgálat is azt mutatta, más megközelítésből, hogyan válthatják ki a „segítő” (helper) T-sejtek gyulladás létrehozásával az autoimmun betegségeket. A só vélhetően azt eredményezi, hogy az enzimek a segítő T-sejtek termelődését serkenti, ami fokozza az immunválaszt.

Annak ellenére azonban, hogy az új eredmények szerint a só szerepet játszhat az autoimmun betegségek kialakulásában, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a helyzet ennél sokkal összetettebb. „Nem gondoljuk úgy, hogy a só alkotja a teljes képet. Csupán egy új, eddig ismeretlen része, de még több száz genetikai variáns és számos környezeti tényező játszik közre az autoimmun betegségek kiváltásában” – mondta Hafler.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.