A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz (Bechterew-kór) kialakulásában. A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők, nem pedig a genetika állhat a háttérben.
„Az étrend oly módon befolyásolja az autoimmun rendszert, amelyeket eddig nem ismertünk fel” – nyilatkozta a Nature márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, dr. David Hafler, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora.
Hafler arról számolt be, hogy a só iránti tudományos érdeklődést a véletlen indította el, miután kiderült, hogy a gyorséttermekben gyakran étkező emberekben magasabb a gyulladásos sejtek szintje, mint másokban. A mostani kísérletben Hafler és munkatársai kimutatták, hogy amikor az egereknek sóban gazdag étrendet adtak, a rágcsálókban olyan típusú fertőzés elleni sejt termelődött, amely szorosan összefügg az autoimmun betegségekkel. A sós étrenden élő egerekben a szklerózis multiplex súlyos formája, az úgynevezett autoimmun enkefalomielitisz alakult ki.
A gyulladásos sejteket az immunrendszer normális esetben arra használja, hogy megvédje a szervezetet a bakteriális, vírusos, gombás és parazitafertőzésektől. Autoimmun betegségek esetén azonban ezek az egészséges szöveteket kezdik támadni.
A szaklap ugyanezen számában megjelent, a bostoni Broad Intézet kutatói által végzett vizsgálat is azt mutatta, más megközelítésből, hogyan válthatják ki a „segítő” (helper) T-sejtek gyulladás létrehozásával az autoimmun betegségeket. A só vélhetően azt eredményezi, hogy az enzimek a segítő T-sejtek termelődését serkenti, ami fokozza az immunválaszt.
Annak ellenére azonban, hogy az új eredmények szerint a só szerepet játszhat az autoimmun betegségek kialakulásában, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a helyzet ennél sokkal összetettebb. „Nem gondoljuk úgy, hogy a só alkotja a teljes képet. Csupán egy új, eddig ismeretlen része, de még több száz genetikai variáns és számos környezeti tényező játszik közre az autoimmun betegségek kiváltásában” – mondta Hafler.