Hogyan hat a kávé az egészségünkre?

Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a kávé jót vagy rosszat tesz az egészségnek. A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a válasz az, hogy jót is, rosszat is.

Betegszoba.hu
2013. 04. 20. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kutatás született, amelyek azt bizonyítják, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre. A kávéfogyasztásnak azonban vannak olyan aspektusai is, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.

POZITÍV

A 130 ezer amerikai egészségügyi szakember részvételével készült Ápolónők Egészségtanulmánya és Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmánya körülbelül 20 évig vizsgálta a koffeinfogyasztást, és azt az eredményt hozta, hogy a kávé nem növeli a halálozások számát.

Nemzetközi kutatások mutatták ki, hogy a koffeintartalmú és koffeinmentes kávé nagy mennyiségű fogyasztása a 2-es típusú diabétesz alacsony kockázatával hozható összefüggésbe, vagyis a kutatók szerint a koffein hosszú távon előnyös hatást gyakorolhat a cukorbetegségre. Más előzetes kutatások arra utalnak, hogy a kávé a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugorodás ellen is védelmet nyújthat, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának az Archives of Internal Medicine folyóiratban közzétett kutatása azt mutatta, hogy a kávéfogyasztás nők körében csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

NEGATÍV

A kávé kafesztolt tartalmaz, ami növeli az LDL koleszterin szintjét. Ezt papírfilter használatával el lehet kerülni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe a kávéval. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.

A kávé rövidtávon negatív hatást is gyakorolhat a diabéteszre. Amikor kutatások során koffeint vagy koffeintartalmú kávét adtak a kísérleti alanyoknak, amit valami magas glükóztartalmú táplálék követett, az alanyok inzulinérzékenysége csökkent, és vércukorszintjük a vártnál magasabbra emelkedett.

A feketén, vagy egy kevés tejjel és cukorral készített kávé egészséges lehet. A kávék többsége azonban nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, amelyek megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ráadásul az ilyen italok kalóriatartalma a hízást is elősegíti.

Végül a kávéivás életmóddal kapcsolatos viselkedésként tekintve más negatív viselkedésekkel, például kevesebb testmozgással, egészségtelenebb étrenddel és dohányzással állhat összefüggésben. Ebből a szempontból tehát bár maga a kávéfogyasztás semleges az egészségre, a többi hozzá társuló viselkedéssel együtt káros hatással lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.