Répával a prosztatarák ellen

A Yorki Egyetem kutatói kimutatták, hogy az A-vitaminban gazdag zöldségek fogyasztása segít kezelhetőbbé tenni a prosztatadaganatot.

Betegszoba.hu
2013. 04. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók felfedezték, hogy a retinolsav nevű A-vitamin-származék csökkenti a daganat átterjedésének képességét a környező szövetekre. A-vitamint legnagyobb mennyiségben a sárgarépa, az édesburgonya vagy a zöld leveles zöldségek tartalmaznak.

Maitland professzor elmondta, hogy ha a daganatot sikerül a prosztatára korlátozni, sokkal könnyebben kezelhető a hagyományos módszerekkel. „Ez inkább megelőzés, mint orvosság, de segít megakadályozni a daganat továbbterjedését” – magyarázta a szakértő.

„Felfedeztük, hogy a rosszindulatú prosztatarák-őssejtekben bizonyos ikergének kikapcsolódnak. Ha retinolsavval visszakapcsoljuk ezeket, a daganat kevésbé agresszívvá válik. Már évek óta tudtuk, hogy a férfiak vérmintáiban az alacsony A-vitamin-szint összefüggésben áll a prosztatarákkal, de eddig nem ismertük a háttérben lévő mechanizmust. Ez az izgalmas új fejlemény egy étrendi elemet hoz összefüggésbe a prosztatarák-őssejtekkel” – tette hozzá Maitland professzor.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, akik közül körülbelül 10 000 beteg belehal a kórba. Magyarországon évente körülbelül 2400 új esetet fedeznek fel, és 1300-1400 halálesetért felelős a betegség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.