A szemünkben is látni a csokoládé által kiváltott örömet

Egy új tanulmány szerint az élelmiszerek ízére adott örömreakciónkat egy egyszerű és olcsó szemészeti vizsgálattal ki lehet mutatni a szemünkben

Betegszoba.hu
2013. 06. 30. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Drexel Egyetem kutatói dr. Jennifer Nasser vezetésével azt vizsgálták, hogyan lehet kimutatni elektroretinográfiás (ERG) vizsgálattal a dopamin idegi átvivőanyag szintjének emelkedését. A dopamin számos örömérzéssel összefüggő hatással kapcsolatba hozható, köztük a jutalom elvárásával is. A retinában dopamin szabadul fel akkor, amikor a látóideg fénybehatás következtében aktiválódik.

Nasser és kutatócsoportja kimutatta, hogy a retinában lévő elektromos jelzések egy fényvillanás hatására magasra szöktek, amikor egy darab csokoládét helyeztek el a résztvevő szájában. Ez a növekedés ugyanolyan nagymértékű volt, mint amikor a résztvevő az erős dopaminválaszt kiváltó metilfenidát gyógyszert kapta. Az élelmiszer- és a gyógyszeringer jelenlétében adott dopaminválasz sokkal nagyobbnak mutatkozott, mint amikor a résztvevő kontrollanyagot, vizet tartott a szájában.

Nasser szerint ez az eredmény azért fontos, mert eddig úgy véltük, hogy a szem dopaminrendszere külön áll az agy többi részének dopaminrendszerétől. Ha ezt a módszert további, szélesebb körű kutatásokkal is sikerül igazolni, a kutatók hamarosan elkezdhetik használni az olcsó és egyszerű ERG-vizsgálatot az ételfüggőségek kutatásában és az élelmiszer-tudományban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.