A vizsgálat során a szakemberek több mint tízezer missouri nőt kísértek figyelemmel, akik első két gyermeküket 1998 és 2005 között hozták világra, és megállapították, hogy azoknak a túlsúlyos nőknek, akik a két terhességük között lefogytak, nagyobb valószínűséggel született normál súlyú gyermekük, mint azoknak, akik ez idő alatt híztak, vagy stagnált a súlyuk.
A tanulmány azért is igen nagy jelentőségű, mivel az Egyesült Államokban minden negyedik nő már eleve túlsúllyal kezdi a terhességét, és az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt a kórosan kövér nők száma az országban. A túlsúlyos kismamák már a terhesség során is számos kockázattal – például magas vérnyomással vagy terhességi cukorbetegséggel – néznek szembe, és emellett nagyobb eséllyel hoznak túlságosan nagy újszülötteket a világra.
A nagyméretű újszülötteknek pedig nagyobb az esélye arra, hogy születés után közvetlenül alacsony lesz a vércukruk vagy sárgaságuk lesz, emellett gyerekkorukban is nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, ami számos további egészségügyi kockázattal – cukorbetegséggel vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekkel – járhat.
Sarah Hopkins hangsúlyozta, hogy minél kevesebbet hízik valaki a terhessége során, annál kevesebb kilótól kell szülés után megszabadulnia, ám még annál sincs minden elveszve, akinek a súlya első terhessége során a kelleténél jobban gyarapodott, hiszen egészséges étrenddel és megfelelő testmozgással még a következő terhesség előtt visszanyerheti normál testsúlyát, és ezzel saját, valamint gyermeke egészségéért is sokat tehet.