A T1DM világszerte terjedőben van, de a leggyorsabban az 5 éven aluliak körében nő az előfordulása. Az okok keresésében egyre nagyobb figyelmet szentelnek a csecsemők táplálkozásának.
A Coloradói Egyetem orvosi karának kutatói Brittni Frederiksen vezetésével a születés időszaka körüli és a csecsemőkori behatások, különösen a csecsemőkori táplálkozás és a T1DM összefüggéseit vizsgálták. Ennek érdekében a denveri St. Joseph Kórházban az újszülöttek köldökzsinórvér-vizsgálatával elemezték a diabéteszre való hajlamot a humán leukocita antigén (HLA) rendszer segítségével. A vizsgálathoz a denveri körzetben élő T1DM betegek elsőfokú rokonait is felkérték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a szilárd ételek korai (4 hónapnál korábbi) és a késői (hat hónapos korban vagy később) bevezetése az étrendbe egyaránt összefüggésbe hozható a T1DM kialakulásával (1,91 és 3,02 relatív kockázati érték). A gyümölcsök korai bevezetése és a rizs/zab késői bevezetése a T1DM fokozott kockázatával hozható összefüggésbe, a gabona/árpa szoptatással egy időben történő bevezetése viszont a betegség csökkent kockázatával áll összefüggésben.
A kutatók úgy összegezték eredményeiket, hogy a jelek szerint 4-5 hónapos korban figyelhető meg egy biztonságos ablak a szilárd ételek bevezetésére, és a betegségre hajlamos csecsemőkben a T1DM kockázatának minimalizálása érdekében a szilárd ételek bevezetésekor érdemes folytatni az anyatejes táplálást is.