A kutatók nagyjából 7 ezer tízéves gyerek egyensúlyozó képességén mérték le, vajon van-e bármilyen káros hatással az utódra nézve az, ha az anya várandósan mérsékelt mennyiségben alkoholt fogyasztott. Azért éppen a gyerekek egyensúlyozó képességét tesztelték, mert az rendkívül megbízható képet ad a magzati idegrendszer fejlődéséről. A kutatás során a mérsékelt alkoholfogyasztást heti 3-7 pohárban maximalizálták a szakemberek.
A BMJ Open című online lapban megjelent tanulmány elkészítésében résztvevő John Mcleod a Bristol Egyetemen dolgozó munkatársaival együtt olyan délnyugat-angliai diákokra koncentrált, akik korábban részt vettek egy hosszú távú szülő-gyermek felmérésben. A vizsgálat során a kutatók feltérképezték az anyák alkoholfogyasztási szokásait mind a terhesség során, mind a gyerekek négyéves korában, és megállapították, hogy a többség – 70 százalék – egyáltalán nem ivott alkoholt várandósan, 25 százalék pedig kis mennyiségben fogyasztott, azaz heti egy-két alkalommal. Utóbbiak közül hétből egyen már túllépték a mérsékelt alkoholfogyasztást, és egy alkalommal négy vagy annál több pohár alkoholt is megittak.
Mire a gyerekek négyévesek lettek, az anyák fele nyilatkozott úgy, hogy átlagosan heti 3-7 pohár alkoholt elfogyasztott, és jellemzően ezek az anyák idősebbek, jómódúabbak és magasabban képzettek voltak. Amikor a gyerekek a tízéves kort elérték, valamennyiüket alávetették két egyensúlyvizsgálatnak, amely során először végig kellett menniük egy gerendán (dinamikus egyensúly), majd ezen mind nyitott, mind csukott szemmel meg kellett állniuk (statikus egyensúly), végül pedig szintén nyitott, majd csukott szemmel egy lábon kellett állniuk. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek anyja terhessége során, illetve azt követően mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztott, összességében jobb volt egyensúlyérzékük, főleg a statikus egyensúlyérzék tekintetében.
Az anyák genetikai vizsgálata további tényekre derített fényt, nevezetesen arra, hogy azoknak a gyerekei, akik olyan génnel rendelkeztek, amely az ivási szokások visszaszorításáért felelős, nem teljesítettek rosszabbul az egyensúlyozási feladatok során, mint azok, akiknek anyjában nem volt meg ez a gén. Dr. Francine Einstein, a New York-i Montefiore Orvosi Központ munkatársa érdekesnek találta a tanulmányt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az anyák alkoholfogyasztási szokásait saját bevallásuk alapján írták össze, így számolni kell azzal az eshetőséggel is, hogy nem mindenki volt teljesen őszinte. Attól pedig végképp óva intene mindenkit, hogy az eredmények alapján azt a téves következtetést vonja le, miszerint a terhesség alatti alkoholfogyasztás kifejezetten előnyös lenne a magzat számára.