Érzéketlenné teheti az orrunkat a borba kerülő vegyület

A TCA nevű vegyülettől, amely időnként bekerül a dugóba, jellegzetes dohos szaga lesz a bornak.

Betegszoba.hu
2013. 09. 20. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oszakai Egyetem kutatói szerint a hatást nem a magas TCA kellemetlen szaga okozza, hanem az, hogy elnyomja a szagérzékelésünket. A TCA, amit „dugóízként” is emlegetnek, a bortermelők rémálma. Hatására a bor olyan rossz illatúvá és ízűvé válhat, hogy egyenesen a lefolyóba kell önteni, vagy – enyhébb esetben – olyan seízű lesz, hogy a fogyasztó soha többé nem választja az adott márkát.

A japán kutatók a TCA működését vizsgálták azzal, hogy megfigyelték, hogyan reagál a tarajos gőte és az ember szaglóközpontja a vegyületre.

A Proceedings of the National Academy of Science szakfolyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Hiroko Takeuchi professzor elmondta, hogy bár az eredmények csak azt bizonyítják, hogy a TCA elfojtja a szenzoros sejtek aktivitását, a kutatók úgy vélik, hogy ez az elfojtás okozza a TCA-val fertőzött dugókkal lezárt borok jellegzetes dohszagát is. A szakértők szerint azáltal, hogy gátolja az orr arra irányuló képességét, hogy kiszagolja az aromákat a levegőből, a vegyület azt eredményezi, hogy egy képzeletbeli dohos szagot érzünk. Ezt nevezik a kutatók „álszagérzetnek”.

Takeuchi professzor azt is hozzátette, hogy a kutatás nem csak a palackozott borokra nézve hozhat fejlődést. „Az eredmények azt mutatják, hogy az élelmiszerek és italok csökkent minőségét legalábbis részben valamilyen szupresszor okozhatja, nem az eredeti aroma csökkenése” – magyarázta a szakértő. „A TCA bármilyen sterilizálási, tárolási, érlelési vagy szállítási folyamat során kialakulhat. Kutatásunk következtében mostantól mindenki oda fog figyelni ezek szerepére, hogy így is javíthassák a termékek minőségét.”

A kutatók egyébként annak lehetőségét is vizsgálják, hogyan használható fel ez a mechanizmus bizonyos termékek kellemetlen szagának elrejtésére az orr szagérzékelésének meggyengítése révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.