Délibáb a kukoricás közepén

Van egy komoly fegyverünk, amely egész biztosan meggyőzné az OLAF szigorú ellenőreit. Ez pedig a híres magyar vendéglátás.

Tompos Ádám
2017. 06. 30. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat gondolkodom rajta, miképp lehetséges az, hogy az uniós pénzosztó szervek szinte alig találnak hibát az EU-s forrásokból megvalósuló magyar beruházásokban, és alig néhány esetet jeleznek csak a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) felé. Pedig Magyarországon van az alföldi sípálya, a polgármesteri magánháznak használt, uniós pénzből emelt vadászlak, az elnéptelenedett faluba felhúzott kalandpark, a gyermektelen községbe épített játszótér, nálunk van a legtöbb letérkövezett garázsbejáró, és bizony mi adtuk a világnak a negyvencentis kilátót is. Hosszan sorolhatnánk még azokat az abszurd beruházásokat, amelyek hazánkban valósultak meg, hozzátéve, hogy nyilván más országokban is kialakult már a hagyománya annak, miként lehet elképesztően kreatív pályázatok segítségével elképesztően magas összegeket összekalapozni Brüsszeltől.

Nekünk azonban van egy komoly fegyverünk, amely egész biztosan meggyőzné az OLAF szigorú ellenőreit. Ez pedig a híres magyar vendéglátás. Képzeljük csak el, amint kivonulnak a zord revizorok egy poros kis faluba, ahol úgy akarják fellendíteni a turizmust – vagy ahogy a polgármesteri beszédekben el szokott hangozni: „továbbfejleszteni a települést” –, hogy építenek egy gigantikus kerékpárcentrumot! Miközben mondjuk kerékpárút sincs a közelben sehol. A helyzet tehát adott, ahogy a rengeteg, Brüsszel által kifizetett pénz, a bicikliútnak nevezett, a kukoricásban kanyargó ösvény és a már-már futballpályányi méretű tábla is, amely büszkén hirdeti, hogy hazánk e kicsiny, ám csodaszép szegletében hamarosan szárba szökken az ausztriai életszínvonal. Vagy valami ilyesmi.

Jön tehát az öltönyös OLAF-os, szíve tele keménységgel, hiszen alig várja, hogy nyakon csípje a korrupt magyar polgármestert. Aki azonban nem áll el a vizsgálattól, épp ellenkezőleg, fogadást tart, ahol beszédet is mond. Elmondja azt is, hogy a mélyen tisztelt vizsgálóbizottság természetesen betekintést nyerhet a papírokba – „ráparancsoltam Icukára és a jegyző úrra, hogy készítsék össze őket” –, csak hát előtte jöjjenek be egy kicsit. Széles kézmozdulattal invitálja be őket a hivatalba, ami előtt közmunkásaival rakatott rendet. Törzskocsmájának csaposával, aki történetesen a komája, birkapörköltet főzet, sógorával pálinkát hozat, nagybátyjának pedig megtiltja, hogy felszolgálja az otthoni borát. (Utóbbi persze nyilván megsértődik ezen, de majd kiengeszteli egy bizottsági hellyel.)

A beszédek alatt lecsúszik pár feles, úgyhogy az öltönyös OLAF-osok izzadnak, pirulnak rendesen. Nyakukat nyújtogatják az Icuka és a jegyző úr által összekészített papírköteg felé, de a polgármester csak legyint. Sértődöttséget mímelve kijelenti, hogy munka előtt ebédelni, vagyis pörköltezni kell. A revizorok elnehezednek a galuskával és savanyúsággal kísért zsíros hústól, legszívesebben lefeküdnének aludni, de a polgármester tölt nekik, természetesen pálinkát. Mivel már legalább négy kört beléjük diktált, a finnyás brüsszelitáknak egyre jobban ízlik a műanyag palackban érlelt, ágyas kerítésszaggató. Úgyhogy mielőtt megnéznék a papírokat, kérnek még egyet, de most már vizespohárban kapják. Össze is folynak előttük a számok. Nem tudják megkülönböztetni már azt sem, hogy a kiadások közül melyik a forint és melyik az euró, úgyhogy azon is átsiklanak, hogy a kivitelező a polgármester fiának szoftverfejlesztő cége volt.

– Ki a levegőre, tekintsük meg a beruházást! – javasolja a delegáció legjózanabb, de így is imbolygó tagja. A kukoricás közepén állva nézik a Délibáb Kerékpárcentrumot, amely egyszer majd a felvirágzást hozza meg a településnek. Az öltönyös OLAF-osoknak pedig annyira megtetszik a koncepció, hogy legszívesebben haza se mennének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.