Szociális piramis

A közmunkások rakták a piramist, rádöbbenve, milyen jólelkű volt velük a kormányzat, hogy ennyi fát küldött. Vagy hogy ekkora a szegénység a faluban.

Tompos Ádám
2017. 12. 22. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgármester gondban volt, de nem tudott kire haragudni. Az előzetes tervekkel ellentétben a szociális tűzifa egy nappal a jelzettnél korábban érkezett meg a faluba. Másnapra szervezte le rakodásra a közmunkásbrigádot, és ami ennél is fontosabb, két hete szórólapoztatott, hogy gyűljön össze mindenki a csodálatos eseményre, amikor az ő személyes jóvoltából az összes rászoruló megkaphatja a kormány nagy ajándékát, a szociális tűzifát.

Beszéddel is készült a polgármester. Méghozzá nagyon szép beszéddel. Több oldalt írt össze, olyanokkal például, hogy segítségben mutatkozik meg, ki a barát, meg hogy kétszer ad, aki gyorsan ad; igaz, ez utóbbit maga is laposnak érezte. Meg a titkára szeme sem csillogott elég fényesen, amikor felolvasta neki, pedig ő aztán mindig lelkes volt a polgármester úr dolgait illetően. Talán túlságosan is. Mindegy, úgyis jön majd a faosztásra az országgyűlési képviselő, ő mindig olyan vicceseket mond, hogy egy hétig nevetnek a falubeliek. De még ezen kívül is kigondolt valamit a polgármester. Valamit, ami olyan grandiózus és nagyszerű, hogy gyakorlatilag bármit mondhat, el lesznek ragadtatva a fára várók.

Akár felolvashatják a Soros-tervet, vagy meghirdethetik a bevándorlást szervező irodák megnyitását, a migránsok betelepítését, akkor is szájtátva bámulják majd a produkciót a köbméternyi tüzelőre ácsingózó szerencsétlenek. Arra gondolt: piramisba hordatja a sok rönköt, azon fellépdelnek a Képviselő Úrral, onnan jelentik be a nagy sikert. Tudniillik hogy a falu közös eredménye, soha ennyi tüzelőt nem osztottak még itt szét rászorultsági alapon, és hogy ebből erőt meríthet minden férfi és nő, aggastyán és csecsemő, élő és holt. A számügyön persze jelezte egy akadékoskodó mitugrász: ez azt is jelenti, hogy soha ennyi szegény ember nem volt még a faluban, de a polgármester őt már amúgy is régóta ki akarta rúgni.

Úgyhogy gyorsan elmondta a közmunkásoknak, hogy lehet nekiállni piramist építeni azonnal, a település kisbuszával pedig körbeküldte a községháza takarítónőjét – ő volt bent a hivatalban, amikor berontott –, hogy azonnal menjen körbe, és mindenkit küldjön a főtérre a farakáshoz. A takarítónő hiába szabadkozott, hogy neki nincs jogosítványa, ez nem volt jó kifogás, mennie kellett. Ment is. Az országgyűlési képviselő pedig jött. Még csak a távolban tűnt fel fekete pontként batár nagy szolgálati autója, de mivel szép laposság közepén terült el a falu, tudta a polgármester, hogy hamarosan megérkezik az ő jó barátja, atyai segítője, hű harcostársa. Pár kósza érdeklődő is odasettenkedett, a közmunkások meg rakták a piramist, rádöbbenve, milyen jólelkű volt velük a kormányzat, hogy ennyi fát küldött. Vagy hogy ekkora a szegénység a faluban – nézőpont kérdése. Úgy kitikkadtak a munkában, hogy még a láthatósági mellényüket is ledobták. Pedig erre mindig nagyon ügyeltek, azt sosem lehetett csak úgy levenni. De most dolog volt tényleg: a piramisnak épülnie kellett, határ a csillagos égbolt.

Amikor a képviselő úr megérkezett, a polgármester még nem találta elég magasnak az építményt, úgy gondolta, így nem lesz olyan hatásos a beszédük. Eszébe jutott, hogy hozhatnának a közfoglalkoztatottak még az erdőből néhány hasábot, úgyis ismerik a járást arrafelé. Megjött hamarosan a pótlás, a két politikus pedig peckesen megindult a szociális piramis teteje irányába, hogy szózatot intézzenek a néphez, amely türelmetlenül didergett odalent. Ahogy haladt a két potentát, már nem hallották, ahogy a rászorulók foga vacog, csak a falut figyelték, hogy ilyen magasból milyen szép. Nem csoda, hogy emelkedett beszédet mondtak odafent – kár, hogy semmit nem hallottak belőlük az odalent állók.

Akkor kapcsolt a polgármester és a képviselő, amikor a nép már el is kezdte hazahordani a tüzelőt. Amikor megbillent alattuk a piramis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.