Karácsony Gergely: A Fidesz kétharmada csak az ellenzék „bénázásán” múlik

Ellenzéki győzelem esetén nem lát együtt kormányozást gátló szakpolitikai különbségeket.

MN
2018. 01. 31. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék győzelemre áll, a közvélemény-kutatások szerint változást, kormányváltást szeretnének az emberek – véli Karácsony Gergely. Négy évvel ezelőtt nem így volt – teszi hozzá a miniszterelnök-jelölt, aki csalódott lenne, ha húsz százalék alatt végezne az MSZP–Párbeszéd – nyilatkozta a Zoom.hu-nak.

Véleménye szerint ha a Fidesz újabb kétharmadot kap, az csak az ellenzéki pártok „elbénázásán” múlhat. Az MSZP-t elhagyók után már a párt megerősödésével számol, politikusok, szakemberek csatlakozására számít. Ami a billegő körzeteket illeti, szerinte mérlegelni kell, hol erős az LMP, hol az MSZP, és annak megfelelően, kölcsönösen visszalépni a másik javára. Így például Pécsett az LMP-nek is vissza kellene lépnie Mellár érdekében.

A miniszterelnökségre készülő Karácsony Gergely úgy gondolja, az egészségügyből vagy az oktatásból hiányzó pénzeket nem lehet egyhamar visszatenni, már az is szép eredmény lenne, ha a 2010 előtti arányokról beszélhetnénk. Ehhez föl kell számolni a korrupciót és a büdzsé olyan politikai prioritásait, mint a stadionok. „Elsőként állítanám le például a Liget-projektet, ami önmagában több mint 200 milliárdos tétel” – emelte ki.

Ami az adókat illeti, amennyiben tartós gazdasági növekedésről beszélhetnénk, akkor sem gondolkodik adóemelésben, hanem adóátrendezésben, hiszen „vicc, hogy Magyarországon a legnagyobb cégek nem vagy alig fizetnek társasági adót, és így a tőke gyakorlatilag nem adózik”.

Mint elmondta, a kampányát az egészségügy, az oktatás, a bérek, a nyugdíjak és az „ezekre épülő új társadalmi modell” gondolata határozza meg, nem ellenségképekkel szeretne foglalkozni. Ami a jelenlegi vezetést illeti, úgy látja, „Orbán Viktor rendszerének lényege, hogy megy előre, mindig harap, a zsákmányt pedig úgy osztja el, hogy azzal befogja belső ellenfeleinek száját”.

Arra a kérdésre, hogy „ellenzéki győzelem esetén alakulhat-e olyan kormánykoalíció, amelynek tagjai nem passzolnak össze a jelenlegi tudásunk szerint”, azt felelte, hogy jól ismeri az ellenzéki pártok programját, melyekben nem lát olyan szakpolitikai különbségeket, melyek megakadályoznák az együtt kormányozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.