időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

A kert téli színfoltja a káposztavirág, ráadásul még ehető is

Forrás: Lakáskultúra
2020.11.16. 22:41
borítókép

A díszkáposzta, mint önálló faj nem is létezett, egy nemesítésnek köszönhetően élvezhetjük szépségét.

A káposztavirág a hűvös hónapok egyik legszebb növénye, ami az üresen maradt balkonládákban és cserepekben is színt visz az őszi-téli kertekbe.

A díszkáposzta kb. 30-40 cm magas, különlegessége a fodros levelekben rejlik, amelyek a lila, zöld, és rózsaszín színben pompáznak, szinte egész télen át.

A nyáron még egyszerű zöld színű káposzta ősszel a hideg idő beköszöntével, és a világos órák csökkenésével együtt elveszti a leveleiből a klorofillt, így a levelei elszíneződnek. Épp ezért csak akkor színesedik a legszebben, ha a hőmérséklet 8 fok alá csökken.

4 érdekesség a káposztavirágról

A díszkáposzta, mint önálló faj nem is létezett, egy nemesítésnek köszönhetően élvezhetjük szépségét.

A díszkáposzta kétéves növény, ami azt jelenti, hogy a növény az első évben csak leveleket hoz, majd a következő évben virágot, és magokat is.

A díszkáposzta épp úgy a káposztafélék családjába tartozik mint a fejes káposzta, a kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, stb. és szintén ehető, így nem csak kertek, de ételek díszítéséhez, salátaként, köretként is használják.

Egy nemesítésnek köszönhetően élvezhetjük a káposztavirág szépségét
Fotó: flickr.com

Télen különösen érdemes akár díszkáposztát is enni, mert tele van A-, B1-, B2-, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal, például vassal és magnéziummal.

Nagyon egyszerű gondozni

Világos, napos fekvésben, lényegében bármilyen talajtípusba ültetve szépen fejlődik. Egyedül arra kell figyelni, hogy rendszeresen, de azért mértékkel öntözzük, mivel csapadékmentes időszakokban elkezdenek fonnyadni és száradni a levelei: nyáron öntözzük egyenletesen, mivel vízigénye magas. Ősszel, ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökkentsük a locsolást is.

Hogyan szaporíthatjuk?

Szaporítani magvetéssel lehet, a magokat májustól-július, augusztusig vethetjük el. Amikor négy-hat hetes lesz a palánta, akkor külön cserepekbe kell ültetni őket. Átlagos, kevésbé kötött földben fejlődik jól a növény. A fejlődő palántákat mindenképp árnyékos helyen neveljük, mert kevesebb fényben, színesebb levelek fejlődnek majd ki.

Az eredeti cikk, szebbnél-szebb képekkel elérhető IDE kattintva.

Kilenc növény, amely jól bírja az extra páratartalmat

Igazi oázissá varázsolhatjuk a fürdőszobánkat, ha telepakoljuk szobanövényekkel. A fürdőszoba speciális klímáját nem mindegyik növény bírja, néhányuk azonban kifejezetten kedveli a páradús környezetet.