időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

A színpszichológia rejtelmei

Magyar Nemzet
Forrás: Lakáskultúra
2022.12.02. 07:22
borítókép

A színek szerepet játszanak lakásunk hangulatának megteremtésében.

Alakítsuk át színekkel az otthonunk hangulatát

A színpszichológia bonyolult téma lehet, de van néhány alapelv, amely segít minket a megfelelő irányba terelni. Ezek az irányelvek segítenek, ha meghitt hangulatot szeretnénk megteremteni, vagy ha az a cél, hogy otthonunk egyik helyisége egy adott érzelmi reakciót váltson ki – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Zöld színek

A zöld a természet elsődleges színe, a megújulást és a növekedést szimbolizálja. 

A pozitivitásnak és a nyugalomnak a kombinációját tökéletesen magába foglalja a vidám Suffield Green No. 77, így csodálatos választás egy előszobába vagy nappaliba, ahol barátságos hangulatot szeretnénk kialakítani. 

A Chine Green No. 35 fenséges példája annak, hogy a zöld képes egy teret – és így a benne élő embereket is – megnyugtatni. Csodákat művel minden olyan térben, amelyet jellemzően este használunk, ahol egy hosszú nap után megpihenünk.

Kék színek

A kék szín intenzitásától és mélységétől függően különböző hangulatokat teremthet. 

A halványabb árnyalatok nyugalmat és csendet közvetítenek, míg a mélyebb árnyalatok komolyságot és intelligenciát sugallnak. 

Otthonunk dolgozó szobájában (vagy bármely más térben, amely irodaként is funkcionál) próbáljunk ki egy sötétebb árnyalatot, például a Sloe Blue No. 87-t. Ez a szín nagy mennyiségben tartalmaz fekete pigmentet, ami mélységet kölcsönöz a megjelenésének. A pihenésre és játékra kialakított terekbe érdemes egy világosabb kéket, például a Berrington Blue No. 14 -t választanunk.

Az eredeti cikk Színek és hangulatok: A színpszichológia rejtelmei címmel olvasható a Lakáskultúra oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)