időjárás 3°C Adél 2023. január 29.
logo

Az adventi időszakban is izgalmas kulturális programokat találhatunk Budapesten

MAGYAR NEMZET
Forrás: Lakáskultúra
2022.12.08. 17:15
borítókép

Kiállítások, koncertek, workshopok, irodalmi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). 
A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 25. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Kiállítások, koncertek, workshopok, irodalmi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A programok kavalkádja pedig elérhető a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott és támogatott főszervező Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) felületén.

Művészi kikapcsolódás az adventi időszakban

Egyértelműen a kiállításoké a főszerep a SlowXmas adventi kínálatában, a műfajból pedig szinte minden utca kiveszi a részét. A képzőművészet iránt rajongók a KultUnio K11 LABOR elnevezésű kiállítóhelyén a festészet felől érkezett Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor Az elveszett fagyigombóc című kiállítását kínálja. A Bartókon található K.A.S. Galériában pedig a Szántó István, a hagyományos népi tárgykultúra, illetve épített örökség sajátosságaiból kiinduló alkotásai tárulnak fel. 
Ugyanitt a Faur Zsófi Galéria karácsonyi kiállítása és vására keretében a galéria művészei olyan kisméretű műtárgyakat állítanak ki, amelyek különleges ajándékok lehetnek akár önmagunk, akár szeretteink számára az ünnep idején.

A Bartókon található KORNÉL kínálatából jól ismert alkotókkal is találkozhatunk, beszélgethetünk egy egynapos vásáron, például lesz ékszervásár Németh Orsi és Tárnok Orsi, anya és lánya ötvösművészek közreműködésével. 

A Ráday Soho 2B Galériájában Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából nyílik tárlat. A Falk Art & Antique Street galériái sem maradhatnak ki a sorból, hiszen mintegy 30 kisebb és nagyobb üzletben válogathatunk igényes, egyedi ajándékot szeretteinknek a fa alá.

Egy kis zene sosem hiányozhat

A zenei palettára kerül a Ráday Sohon Frederick Cornelius „DIY”  muzsikus, énekes, dalszerző koncertje. Cornelius egyenesen Dániából érkezik az iF színpadára. Havasi-Hollanda György gitárjátéka pedig a Bartókon székelő KisPrésházban lesz meghallgatható. De számos más zenei programmal is várja a hely az érdeklődőket. Hasonlóan a Bartók Béla utcában található Béla bárban ad koncertet Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája, aki a zenekar mellett egy intimebb felállást is életre hívott, azért, hogy lecsupaszított formában is előadhassa dalait.

Gyerekekkel is izgalmas

A Kameraszínház Egyesület egy izgalmas rejtély megoldására hívja a kisebb és nagyobb nyomozókat, a detektívjáték pedig az ízek nyomába ered a Bartókon! De nem csak itt, hanem az összes utcában érdemes betérni a vendéglátóhelyekre: legyen szó forralt borról, vacsoráról vagy csak süteményekről.

A közösségi alkotás is hagyományosan része a lassulás jegyében telő SlowXmasnak. 

A Bartókon található Emlékmackó Műhely kétnapos foglalkozásán most bárki elkészíthet egy igazi és hamisíthatatlan „öreg” mackót! Továbbá decemberben is ingyenes pecséttervező és -print készítő workshopokra invitál minket a Bartókon, a BBB KultPontban a VISU Slowdesign. De lesz az utcában található Kornélban Adventi önismereti meseworkshop is.

Az eredeti cikk Advent Budapesten: Ilyen még nem volt, de idén biztos lesz címen olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Borítókép: Az ország karácsonyfája és ünnepi díszvilágítás a Parlament előtt, a Kossuth téren 2018. december 2-án, advent első vasárnapján (MTI/Lakatos Péter)