időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Az ember életének legalább 2500 éve része a szőnyeg

Munkatársunktól
Forrás: Lakáskultúra
2022.12.03. 08:27
borítókép

A szőnyeg a lakás berendezésének egy nagyon fontos része, sőt, bizonyos darabok műalkotásnak is beillenek.

A ma ismert legrégebbi szőnyeget egy hajdani szkíta hercegnő sírjában, egy jégtömbbe belefagyva találták meg a kutatók. Az Altaj-hegységben föllelt darab a vizsgálatok szerint Krisztus születése előtt 500 évvel készülhetett. Mindebből az következik, hogy az ember életének legalább 2500 éve része a szőnyeg! Ám e fontos lakberendezési tárgy múltja talán még ennél is régebbi lehet. Egy egyiptomi sírból ugyanis  nemrég olyan lenből készült szőnyegek kerültek elő, melyek kb. Kr.e. 1500 körüli időkben készülhettek – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Kézzel csomózott nemes darabok

A szőnyegek készítésének módja nagyon hamar elterjedt keleten, a legjelentősebb szőnyegkészítő kultúrák a mai Afganisztán, Törökország és Irán területén alakultak ki. Ezekben az országokban ma is kiváló mesterek dolgoznak, akik hagyományos technikával, vagyis kézzel csomózva állítják elő csodálatos darabjaikat.

Az így készült szőnyegek anyaga mindig pamut, gyapjú, selyem, bár ritka esetben, rendkívül tehetős megrendelő számára készülhet arany-, ezüst- vagy fémszállal is. 

Hozzáértők szerint mindennapi használatra leginkább gyapjúszőnyeget érdemes vásárolni, ugyanakkor esztétikai megjelenésük ezeket is teheti olyan értékessé, hogy gyűjtők számára is izgalmasak lehessenek. A selyemszőnyeg értékálló, ezért nem csak otthonunk díszeként szolgálhat, hanem befektetésként is gondolhatunk rá.

A szőnyeg mintázatának mindig jelentése van

A kutatók egyébként tévedtek, amikor kezdetben úgy ítélték meg, hogy a szőnyegek használati, illetve dísztárgynak készültek eredetileg. Az első leírások szerint állattakaróként használták hajdanán, ami akár igaz is lehet. 

Ugyanakkor ma már az is bizonyos, hogy készítői műalkotásként tekintettek rá. 

Ezt bizonyítja, hogy a szőnyeg díszítésének komoly ikonográfiája alakult ki, vagyis a kárpitokon látható motívumokat nem kedvük szerint találják ki a mesterek: mindnek jelentése van. A kezdeti stilizált ember- és állatábrázolásokat hamarosan az elvontabb geometrikus ábrázolások egészítették ki, majd megjelentek a szimbolikus motívumok is.

Az eredeti cikk Két és fél évezred csodája: a szőnyeg címmel olvasható a Lakáskultúra oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)