időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Így a legegyszerűbb kitisztítani az autókárpitot

Magyar Nemzet
Forrás: Lakáskultúra
2022.12.27. 09:21
borítókép

Amikor az autó ülésein sok a makacs folt, akkor többet kell tennünk annál, mint porszívózni, súrolni vagy áttörölni az autókárpitot. Mutatjuk mi a teendő.

Amikor az autó ülésein sok a makacs folt, akkor többet kell tennünk annál, mint porszívózni, súrolni vagy áttörölni az autókárpitot. Ezért ebben a cikkben kiderül, hogy hogyan végezhető az autókárpit tisztítás. Ez a folyamat ugyan macerásnak tűnhet, de ha követjük az itt leírt lépéseket, akkor könnyen is elvégezhetjük!

 

Két lehetőség van az autókárpit tisztításra: a szőnyegtisztító vagy a gőztisztító. De mielőtt bármelyiket is használatba vesszük, először ki kell porszívózni az üléseket és előkezelni a rajtuk lévő foltokat.

Porszívózás

Az első dolog, amit szükséges megtennünk, az a porszívózás. Ez segít majd abban, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől, morzsáktól és egyéb törmelékektől.

Foltok előkezelése

Egy előkezelő folteltávolító segítene megszabadulni a kemény foltoktól. Ezek különösen jól működnek az étel-, ital-, zsír- és sárfoltoknál.

Súrolás kefével

A foltok előkezelésével együtt egy súrolókefére is szükség lesz a makacs foltoktól való megszabaduláshoz, mielőtt szőnyegtisztítóval vagy gőztisztítóval is megtisztítjuk az autókárpitot. Erre akkor is szükség van, ha olyan szőnyegtisztítóval tisztítunk, amelynek fúvókájában nincs kefe a nehezen eltávolítható foltok tisztítására.

Hidrogén-peroxid alapú fehérítőszer

A H2O2 alapú fehérítőre akkor van szükség, ha az autóülésen festékalapú foltok vannak. Ezzel egy pasztaszerű anyagot készíthetünk, néhány csepp víz hozzáadásával.

Szőnyegtisztító vagy porszívó

A szőnyegtisztító vagy a porszívó segít megkönnyíteni a piszkos autóülések tisztítását. A gép a tisztító oldatot és a forró vizet az autóülésre fújja, ami a foltokat könnyeben eltávolítja. Ezután visszaszívja a nedvességet, hogy ne ázzon át teljesen az ülés.

Autókárpit tisztítás házilag

Az autóülések mélytisztítása nagy feladatnak tűnhet. Gyakran előfordul, hogy az emberek ezért elviszik autójukat egy autókozmetikába. De ha van időnk és türelmünk a lépéseket követve könnyedén saját magunk is elvégezhetjük.

1. lépés: Porszívózzuk ki az autó üléseket. 

Mielőtt megtisztítjuk az autókárpitot, jól ki kell porszívózni az autó üléseket, ügyelve arra, hogy minden szennyeződéstől, morzsától és törmeléktől megszabaduljunk. A porszívót a varratokba is erősen be kell nyomni. Az autó ülések varratait szétválaszthatjuk, és a porszívó fúvókáját bedughatjuk.

Fotó: Pixabay

2. lépés: Foltok előkezelése

Annak érdekében, hogy a makacs foltok eltűnjenek, először elő kell kezelni őket. Az étel-, ital-, zsírés sárfoltokat úgy tudjuk előkezelni, hogy egy kis folteltávolítót vagy kárpittisztítót viszünk fel a foltos területre, majd átsúroljuk kefével. Ezután legalább 15 percig hagyjuk hatni a kárpittisztítót. Ha a festékalapú foltok színt hagytak az ülésen, akkor nedvesítsük meg enyhén a területet. Készítsünk pasztás keveréket a H2O2 alapú fehérítőből és néhány csepp vízből. Vigyük fel a pasztát a foltra, és hagyjuk hatni legalább egy órán keresztül. Porszívózzuk ki a pasztát és ismételjük meg a lépéseket, ha szükséges.

3. lépés: Tisztítás szőnyegtisztítóval vagy gőztisztítóval

A következő lépésre két lehetősége van: szőnyegtisztító vagy gőztisztító.

a. lehetőség: Autókárpit tisztítás szőnyegtisztítóval

Ha szőnyegtisztítóval tisztítjuk az autóüléseket, akkor először a tisztítószert és a forró vizet a termék utasításai szerint kell a szőnyegtisztító tartályába tölteni. Ezután elkezdhetjük a hígított autókárpit tisztítószert az autóülésre permetezni, és a felgyülemlett foltokkal együtt felszívni a nedvességet. A permetezést és a szívást egy ülésen, szakaszonként kell elvégezni. Csak addig folytassuk, amíg a szakasz végleg tiszta nem lesz. Nem szabad néhány percnél tovább hagyni, hogy a tisztító oldat át áztassa az autósülést, ugyanis ez túl mélyre beszívódhat az ülésbe ahhoz, hogy a gép ki tudja szívni. A szőnyegtisztító fúvókáját enyhén nyomjuk be a tisztítandó részbe, hogy erősebb hatást érjünk el. Egyes szőnyegszívók fúvókáján egy kefe is található, amely segíthet a nagyon makacs foltok eltávolításában. Ha azonban a szőnyegtisztítón nincs ilyen, használhatunk külön kefét is. A nehezen hozzáférhető területeket kézzel is meg tisztíthatjuk egy kevés oldattal befújt rongy segítségével.

b. lehetőség: Autókárpit tisztítás gőztisztítóval

Ha az autóülések gőztisztítása mellett döntünk, először is az utasításoknak megfelelően vizet kell önteni a gőztisztító tartályába. Ezután hagyjuk felmelegedni a gőztisztítót, ami a gőztisztító modelltől függően körülbelül 20 percig vagy tovább tart. A gőztisztító felmelegítésének pontos időtartamát a kézikönyvében találjuk meg. Amikor a gőztisztító végül teljesen felmelegedett, lassan futtassa a tömlő csatlakozását az autósüléssel függőlegesen, felülről lefelé haladva, egy-egy szakaszonként. Gőztisztításkor ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak ki területek. A tömlőt 15 másodpercig tartsuk a foltos területek felett. Ez segít fellazítani a foltokat az autósülésről. Ezt azonban nem szabad bőrüléseken végezni, mivel a nedvesség károsíthatja a bőrt. A gőz alkalmazása után szükség szerint dörzsöljük át az autósülés foltjait mikroszálas ruhával. Ha néhány folt megmarad, adjunk rájuk még több gőzt, és dörzsöljük át őket újra. Az autósülés tisztítása után töröljük le az ülésen lévő nedvességet egy mikroszálas kendővel.

4. lépés: Hagyjuk megszáradni az autó üléseket

Amikor végre tiszta az autókárpit, az ülések a szívás vagy kefélés ellenére még mindig nedvesek lesznek a tisztító oldat miatt. Ezért mindig meg kell győződni arról, hogy hagyjuk megszáradni az autósüléseket, mielőtt újra használjuk autónkat. Az autóülések szárítása általában körülbelül kéthárom órát vesz igénybe, de meleg, alacsony páratartalmú napokon kevesebbet. Ha lehetséges, parkoljuk autónkat egy napos helyen és hagyjuk nyitva az autó ablakait és ajtajait. Ha szeretnénk felgyorsítani a száradást, akkor még egyszer kiporszívózhatjuk az autó üléseit.

5. lépés: Védőbevonat felvitele az autósülésekre

Amikor az autósülések végre mind tiszták és szárazak, egy extra lépést is tehetünk. Ennek segítségével már nem kell aggódni amiatt, hogy szennyeződések és foltok telepednek meg az autósüléseken. Ez legközelebb sokkal könnyebbé teszi majd az autósülések tisztítását is. Két lehetőség van az autókárpit tisztítására. Mindkettő egyformán hatékony, de ha problémáink vannak a penész, a baktériumok és a szagok miatt, a gőztisztító az alkalmasabb eszköz.

Az eredeti teljes írás, Autókárpit tisztítás házilag, 5 lépésben címen a Lakáskultúra.hu oldalon olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)