időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Öt növény, amely télen is csodásan díszítheti a kertet

MAGYAR NEMZET
Forrás: Lakáskultúra
2022.12.26. 10:54
borítókép

Szerencsére vannak olyan mutatós növények, melyeken nem fog ki a hideg és a fagy sem.

1. Csarab

Félárnyékos helyen is tartósan pompázik a Norvégiából származó, decemberig virágzó csarab (Calluna vulgaris). Minden szempontból igénytelen, a kevésbé tápanyagdús talajon is megél – írja a Lakáskultúra

2. Vékony és alpesi erika

Hasonlóak a csarabhoz, ám nem összekeverendőek! A vékony erikát (Erica gracilis) savanyú, tőzeges talajba ültessük. A napos helyet kívánó, nem mészérzékeny alpesi erika (Erica carnea) decembertől áprilisig nyílik. Tartsuk nyirkosan a földjüket!

3. Varjúháj

Napos, védett erkélyeket hosszan díszíti a párnás virágzatú piros Sedum telephium ’Herbstfreude’. Jó vízelvezetésű talajt igényel, akárcsak a csillag alakú rózsaszín virágokat bontó októberi varjúháj (S. sieboldii). Alacsony termetének és elterülő habitusának köszönhetően ládákba, kőedényekbe is illik. Kékeszöld levelei télre rózsaszínesre, narancsosra váltanak.

4. Díszkáposzta

Az őszi balkont színesítő fodros levelű Brassica oleraceát közönséges káposztából nemesítették. Napos-félárnyékos helyen jól mutat összeültetésekben. Talajban nem válogat, de öntözni és tápoldatozni kell.

5. Dérbabér

Ez az örökzöld törpecserje tavasszal borul virágba, addig pedig télen csodálatos skarlátvörös bimbókkal kápráztatja el a kertünket. Hajlamos a kiszáradásra, még télen is, ezért hetente érdemes ellenőrizni a talaja nedvességét.

Az eredeti cikk 5 növény, amely télen is díszítheti a kertet címen olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)