Régi időket idéz az új kemence Pannonhalmán

A szögletes kemencét többek közt Pannonhalma környéki zsírral, tojással, tejföllel sült pogácsával avatják fel.

null

A klasszikus kemencét a Győr közeli kisváros művelődési házának hátsó udvarán rakták téglából. Az ünnepélyes első, regisztrációhoz kötött sütést ma tartják 13 órától: lesz pogácsasütés, lepénysütő és réteshúzó tanfolyam.

„A Kisalföldön régen a kemencék közösségformáló erővel bírtak. Ezt a hagyományt élesztjük fel településünkön. Biztosak vagyunk benne, hogy kemence mellett barátságok születnek majd, miközben sülnek a házi finomságok” – mondta Farkas Zsuzsanna, a helyi Városfejlesztő rendezvényszervező munkatársa.

Fotó: Csapó Balázs

A pannonhalmi közösségi kemencét Vajda Péter pék kisfiával, Bendegúzzal már augusztus elején tesztelte, az apa-fia páros elsőként fűtötte fel azt. „Örülök a kezdeményezésnek, ami visszahozza múltunk egyik örökségét. Emellett óriási élmény is sütni a kemencében” – kezdte a sokorópátkai Pedró Pékség ügyvezetője. A kemence 400 fok körüli hőt képes adni, de kenyér, pogácsa sütéséhez 300 fok az ideális.

„A kemence a »tüzelünk, majd sütünk« elv alapján működik, rá kell érezni a fortélyaira. A pogácsa körülbelül hét perc alatt sül át, a kenyérnek egy óra kell. Régen háromkilós kenyereket sütöttek a háziasszonyok. A nagy kenyereknek egy óra húsz percet kell a kemencében tölteniük” – mondta Vajda Péter. A régmúltban a kenyértésztát kovásszal keltették életre, így tovább elállt a mindennapi. Anno akár egy héten át ették az otthon sütött kenyereket, minden morzsát becsültek a családtagok.

Ünnepi program

Aki kóstolná a régi idők ízeit, a pannonhalmi kemence Szent István napján, augusztus 20-án „melegen” várja az érdeklődőket. Tekintsék meg a részletes ünnepi programot – olvasható a Kisalföld portál cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.