A rizling százötven árnyalata – Országos borkóstoló Budapesten

Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón.

Magyarország egyik legkedveltebb szőlőfajtája Tokaj-Hegyalja kivételével gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálható.Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én a Corinthia Hotel Budapestben.

Nyolcvan borászat, mintegy százötven borával várják az érdeklődőket
Fotó: Pexels

Magyarország egyik legkedveltebb szőlőfajtája az olaszrizling: a harmadik legnagyobb területtel rendelkezik a fehér borszőlők között és Tokaj-Hegyalja kivételével gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálható.

Mint a fajtakóstoló szervezői kiemelik, az olaszrizling rosszabb években is jól terem és nagyobb hozam mellett is képes jó minőséget adni. Ráadásul rendkívül sokoldalú szőlőfajta, ezért az olaszrizlingből készült borok választéka széles: készülnek könnyű, reduktív tételek, érettebb hordósak, dűlőszelektáltak, gyümölcsösek, de szépen mutat házasításban, sőt még édes borként, narancsborként és pezsgőként is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borkóstoló kisokos – Hogyan kóstoljunk bort?

A magyar bornak nincsen párja, legyen szó egy nyáresti beszélgetésről vagy a közelgő őszi szüretről, vagy a számtalan borkóstolóról, így érdemes néhány dolgot tudnunk a poharunkba kerülő nedűről.

Általánosságban elmondható, hogy a rozébor, illetve a rozéfröccs a nyár nagy kedvence, hiszen a vörös- és fehérbor keveréke kellemes társaság a napsütéses napokon. Rózsaszínes vagy lazacos színe az áztatás idejétől függ, és országszerte találunk jó minőségű rozékat. Legkedveltebb alapanyaga a kékfrankos, és általában 10 Celsius-fokon érdemes fogyasztani.

Bár a rozéval nem könnyű felvenni nyáron a versenyt, ám a fehérborok legalább annyira kedveltek, hiszen könnyed, gyümölcsös ízük igazi felfrissülést jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy a fehérborok kifejezetten jó hatással vannak a légzőszervrendszerünkre, és a bennük levő antioxidánsoknak köszönhetően a rákkal is könnyebben vehetjük fel a harcot. Hazánkban a legnépszerűbb szőlőfajták közé tartozik a furmint, az olaszrizling, a cserszegi fűszeres és a chardonnay is. A termőhelyek tökéletesen kifejezik egy-egy bor jellegzetes ízét, így egy tokaji furmintot lehetetlen összetéveszteni például egy badacsonyival.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.