időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nyomozás indult az elpusztult elefántok ügyében

Forrás: Országszerte
2020.10.31. 16:40
borítókép

A tulajdonos szerint mégsem szállítás okozhatta az elefántok halálát.

Október végén erősítette meg René Caselly, hogy elpusztult Mambo és Betty, akik az ifj. Richter József vezette Magyar Nemzeti Cirkusszal Somogyot is megjárták. Arról a helyi portál is beszámolt, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatkínzás vétségének gyanúja miatt bűntetőfeljelentést tett és nyomozás indult.

A 35 éves Betty és a 37 éves Mambo augusztusban pusztult el, ám trénerük és tulajdonosuk, René Caselly cirkuszművész erről csak októberben számolt be közösségi oldalán. Az állatokat a Szadai Szafaripark területén temették el.

Mambo, Betty és társaik
Fotó: MW

A Nébih vizsgálódni kezdett az ügyben, s feljelentést is tett állatkínzás vétsége gyanúja miatt. A hivatal munkatársai felkeresték a szafariparkot és megvizsgálták az állatok elföldelésének helyét, ugyanis a Nébih állatvédelmi és az állati hullák kezelésére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt vizsgálódik. Ám mivel vélhetően nem a szállítással hozható összefüggésbe az elefántok pusztulása, s az alacsony egészségügyi kockázat miatt sem találta szükségesnek a hatóság az állatok kihantolását.

Az ügyben a rendőrség is nyomoz, állatkínzás bűntettének gyanúja miatt van folyamatban eljárás.

Mambo és Betty halálának körülményeiről a Caselly család a sajtó megkeresésre azt mondta: este szállították őket Szadára, reggel találtak rájuk, ekkor már a két elefánt elpusztult.

René Caselly azt is elmondta: felmerült, hogy valaki megmérgezte az elefántjait, mégsem kértek boncolást. A harmadik elefánt, Tonga életben maradása is napokig kétséges volt.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja

Újra a Nyíregyházi Állatparkban látható Európa legnagyobb afrikai elefántbikája, az elefántot vasárnaptól már a látogatók is láthatják – írja az MTI.

A huszonhét éves, három méter magas és öt tonna súlyú, Jack névre keresztelt tenyészbika korábban már élt a sóstógyógyfürdői állatparkban, a park két évvel ezelőtt, az Európai fajmegőrzési program részeként kölcsönadta a bázeli állatkertnek.

Jacknak és itteni párjának, a tizenkilenc éves, korábban Svédországban élő Kwanzának 2015-ben és 2018-ban született két borja. A bikát a fajmegőrzési program koordinátorai az újabb szaporulat szándékával helyezték vissza Svájcból Nyíregyházára.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.