A somlói borász helyi portálnak elmondta, hogy a tél nagyon száraz volt, és utána a tavasz sem hozott kellő mennyiségű csapadékot.
A somlói borász helyi portálnak elmondta, hogy a tél nagyon száraz volt, és utána a tavasz sem hozott kellő mennyiségű csapadékot.
– Egészen nyár közepéig nem esett érdemleges mennyiségű eső. A fiatal szőlők ezt nagyon megsínylették. A termőszőlőknél szerencsére nem okozott nagyobb gondot a csapadékhiány, mert a gyökereik olyan mélyre nyúlnak, hogy onnan mindig tudnak vizet felvenni. Aztán a nyár közepén megjött az eső is – osztotta meg velünk tapasztalatait a borász.
Hozzátette, hogy az idei évjárat szempontjából nagyon szerencsés tényező, hogy egész évben szinte alig voltak hőségnapok.
– Én arra számítottam, hogy a 2013-as évhez lesz hasonló az idei, amikor nagyon jól megmaradtak a savak, nem kellett kapkodni a szürettel sem, mert ősszel szépen lelassult a cukortermelése a szőlőnek
– vélekedett Barcza Bálint.
Majd kissé csalódottan tette hozzá, hogy az ősszel érkező rendkívül erőteljes lehűlés megállította a szőlő érését, a rengeteg csapadék pedig a szőlő egészségi állapotára volt negatív hatással.
– Összességében elmondható, hogy nagyon jó savak lesznek, de cukortartalom szempontjából lehetett volna jobb is az idei év, legalábbis a később érő fajtáknál mindenképpen – mondta a borász, majd folytatta:
– Idén nagyon nehéz megjósolni, hogy melyik fajtából pontosan milyen bor lesz. Nagyon hektikus az egész év érés és szüret szempontjából is. Más borvidékek borászaival is sokat beszélgettem, és van, akinél például még mindig kint van a furmint, és valószínűleg csodálatos bor lesz belőle. Nálunk az eső miatt már le kellett szüretelni.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Hatalmas siker volt az ötödik Juhfark Ünnep Somlón
A somlói borászok a hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. A nagy sétálókóstolóra már elővételben elfogytak a jegyek, és ha a szervezők a járvány miatt nem korlátozzák szigorúan a látogatószámot, október 17-én egy tűt sem lehetett volna leejteni a Tornai Pincészet méretes rendezvénytermében.
A kóstolón 13 pincészet 24 juhfarkját kóstolhatta a közönség, a könnyed reduktívtól a hagyományos és modern stílusú hordós érlelésű tételeken át a késői szüretelésű desszertborokig a teljes fehérbor-szortimentet, de egy dologban egyformák voltak a borok – nemzetközi mércével mérve is kimagasló minőséget képviseltek.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.