időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Százötven éve elsüllyedt hajóra bukkantak a Balaton mélyén

Forrás: Országszerte
2020.11.04. 17:54
borítókép

Egy helyi idős ember elmondása és a szonártechnológia segítségével bukkantak a húszméteres dereglyére.

Örvényesnél szonárral vizsgálták át a Balatont nemrégiben búvárrégészek, mivel számos elsüllyedt bronz- és római kori leletet rejthet. Próbakutatásuk során kiderült: jól működik önkéntesekkel kiegészülő, múzeumok szakmai támogatását is élvező csapatuk.

A tihanyi csúcshegynél egy, a mederből kiálló hosszúkás elem rajzolódott ki a felvételeiken, és Balatonudvarinál egy olyan terület, ami egykor sziget lehetett, középkori, római épületekkel. Ezeket az információkat azonban merüléseik során nem tudták igazolni. Azt tapasztalták, hogy csomókba rendeződött hínár van az utóbbi helyen. Nem is volt könnyű dolguk, mert erős szélben kellett kihorgonyozni a hajójukat, s hiába alkalmaztak vezetőkötelet a búvárruhába öltözött szakemberek, az erős sodrásban, kis látótávolságnál kellett végezni munkájukat a víz alatt.

A tihanyi csúcshegynél már kedvezőbbek voltak a körülményeik, de a szonár jelezte, a parttal párhuzamos hengeres jelenségek helyén nádtorzsákat, gyökereket találtak jórészt.

Viszont alaposabban átnézve a medret, itt előkerült egy régi, az 1960-as években alkalmazott búvármaszk és egy kis kúpos ólomgolyó, egy XIX. századi puskagolyó. Utóbbi már leletnek számít.

Egy helyi idős ember mondta el az Argonauta Kutatócsoportnak, hogy Tihanynál a hajóállomás környékén tudomása szerint elsüllyedt dereglye lehet. Szonárral átpásztázva a területet rá is akadtak. Felvételükön részletgazdagon látszik a bordázata és három hosszanti merevítő gerendája, rácsrendszere. Egy részét viszont üledék takarja, ezért gondolják, hogy mintegy húsz méter hosszú lehet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mária királyné kincsei

A Kerekzátony-sziget déli végénél, három méter mélyen a víz alatt három­szögletű építményt jelez a szonár a Dunában. Ezt vizsgálja meg közelebbről Tóth János Attila búvárrégész. Az Argonauta Kutatócsoport elnöke nemzeti tudományaink közé emelné a víz alatti régészetet, mert meggyőződése,­ hogy a folyami régészet hungarikummá válhat.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.