A kürtőskalács volt ezúttal is a legnépszerűbb csemege

Harmadik alkalommal rendezték meg a Dunai Kincses Kert helyi termelői és kézművespiacot.

null

Az eredetileg Rácalmásra tervezett vásár már másodszor költözött a dunaújvárosi Szalki-szigetre, mivel a koronavírus-járvány miatt Rácalmáson nem engedélyezettek a tömegrendezvények. Ahogy megszokhattuk, ezúttal is nagy volt az érdeklődés, magas szinten találkozott a kínálat és a kereslet.

Az időjárás azonban ezúttal nem kedvezett az eseménynek, ködös, esős idő fogadta a kempingben az érdeklődőket.

Mivel egy remek kezdeményezésről beszélhetünk, ilyenkor az ember óhatatlanul is egy kicsit képzelődik, és felteszi a kérdést magának: mi volna, ha nem lenne a járvány, ha szabadon, maszk nélkül járhatnánk-kelhetnénk a standok között, mi lenne, ha jó kis telünk lenne, hóval, és gondtalanul kortyolgathatnánk a forralt borokat, a teákat, és ehetnénk hozzá a sült kolbászt, a sült gesztenyét, vagy csak egy jófajta lila hagymás zsíros kenyeret?

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

No, de járvány van, hozzá pedig pocsék, borongós, semmire sem való idő. A kürtőskalács rajongókat azonban ez sem zavarta, a bejáratnál most is végig hosszú sor állt a különböző kürtős kalácsokért. De népszerű volt a magát székely kürtős kalácsként hirdető vállalkozás is, ott faszénen készítették el a csemegét.

Két hét múlva már karácsony, ezért nem véletlen, hogy sok volt az ajándéktárgy, sok volt az ünnephez köthető csecsebecse. Bejglit is több helyen árultak, volt is igény a süteményre. Sok fajta mézzel is „szemezhettünk”, az ilyen hűvös időben csodaszer lehet a fogyasztásuk. Mint mindig, népszerűek voltak a füstölt áruk és a különböző sajtok is, a jelek szerint egyre kelendőbbek a kecsketejből készült portékák.

A teljes cikket ITT érheti el.

Az igazi kőrösfői kürtőskalács kapható Budapesten

Aki meghallja a kürtőskalács szót, annak szinte biztos, hogy egy olyan emlék jut az eszébe, mint egy szép nyári balatoni nap, vagy egy ünnepi vásári forgatag. Ám Erdély egyik kedvenc édessége ma már nem csak az ünnepeken kerül az asztalra, hanem az év szinte bármely napján szívesen csemegézünk belőle. A Mindmegette ennek apropóján ellátogatott a Körösfői Kürtőskalácsoshoz, amiről úgy tartják, Budapest egyik legjobb ilyen süteményese.

Hogy miért különleges ez a családi vállalkozásban működő igazán barátságos kis üzlet? Korpos Éva és férje több, mint egy évtizede készíti a tradicionális finomságot, mellyel hagyományuk ápolása, és hazájuk, Körösfő, Erdély egyik gyöngyszemének hírnevét hivatottak ápolni. Kiváló alapanyagokból dolgoznak, és még az ételérzékenyekre is gondolnak; nem használnak tojást, ráadásul a tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.