időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

A természet szeretetére nevelnek a Nógrád megyei Dejtáron

Forrás: Országszerte
2020.12.05. 18:41
borítókép

A kezdeményezés által egy madáretetőt és négy madárodút helyeztek ki az óvoda udvarára.

A természetvédelmi program részeként háromezer-ötszáz odút és háromszázötven etetőt helyeznek ki országszerte az iskolákban és az óvodákban. A kezdeményezést az állami erdőgazdaságok, a vadászkamara, illetve a nemzeti parkok részvételével valósítják meg. Az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetétől a Dejtári Kikelet Óvoda is kapott odúkat.

Nagy Magdolna intézményvezető elmondta, hogy a projektben Gál Betti, a dejtári önkormányzat munkatársa közreműködésével tudtak részt venni.

– Fontos számunkra a természet szeretete, így ebben a szellemben is neveljük az ide járó gyermekeket

– mondta Nagy Magdolna.

Hozzátette: – A programban való részvételnek azért is örültek annyira, mert remekül beleillik a zöldprojektükbe, illetve szeretnének madárbarát intézménnyé is válni.

A madáretetők kihelyezésével a természet szeretetére is nevelik a gyermekeket
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A kezdeményezés által egy madáretetőt és négy madárodút helyeztünk ki az óvoda udvarára. Azonban nem ez az egyetlen olyan tevékenység, amellyel az intézmény a környezetünk megismerésére és óvására sarkallja a legfiatalabb generáció tagjait.

– Nemrégiben bogárlakot építettünk, hogy testközelből is tanulmányozhassák a rovarokat. Ezenkívül már korábban, a szülők és a helyi közmunkások közreműködésével is helyeztünk ki madáretetőket, illetve az itatók készítése jelenleg folyamatban van. Létrehoztunk még egy gyógynövény- és egy virágoskertet, valamint egy pályázatnak köszönhetően hamarosan több gyümölcsfát is telepítünk majd az udvarra

– mondta Nagy Magdolna.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Így biztosítsunk eleséget télen a kertbe tévedő madaraknak

Sokan szeretik, ha madarak csicseregnek kertjükben és vannak olyan szárnyasok is, amelyek ezt télen is megteszik. Felelősséggel is jár azonban, ha ezeket a madarakat ilyenkor is szeretnénk vendégül látni, eleséget biztosítani számukra. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyeik táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil élelemforrásaik közelébe telelni. Ezért nem szabad abbahagynunk az eleség pótlását, főleg nem a tél leghidegebb időszakában. Csak akkor kezdjünk bele, ha tudjuk, hogy a számukra szükséges élelmet szüntelen pótolni is tudjuk. Persze előfordul, hogy nem tudunk folyamatosan etetni: ilyen esetekben megkérhetjük egy szomszédunkat, barátunkat, avagy napról-napra csökkenthetjük a kihelyezett táplálék mennyiségét. Így a madarak, érzékelve a táplálék megfogyatkozását, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd tovább állnak a környékünkről.