időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Megkezdődhet a harmadik szegedi híd tervezése

Forrás: Országszerte
2020.12.27. 15:54
borítókép

Egy új Tisza-híd is része a kormányzati programnak, előkészítésére 82 milliárd forintot biztosítanak.

Évtizede téma Szegeden egy harmadik híd megépítése a Tiszán, de eddig nem sok előrelépés történt az ügyben, viszont mindenki beszélt róla. Most az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelentett be egy átfogó, országos közút- és hídépítési programot, aminek a része egy új híd is, és a program előkészületei rövidesen elkezdődhetnek.

A minisztérium vasárnap közölte, hogy a kormány 82 milliárd forintot biztosít kiemelt társadalmi igényeken alapuló újabb gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések előkészítésére. Ezzel hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg. A fejlesztések nagyobb része a közutakra vonatkozik, de ami itt, a megyeszékhelyen fontos, hogy Szolnokon és Szegeden épülhet új híd.

Egyetemista fiatalok sétálnak a Tisza-parton, a hajóállomáshoz és a Belvárosi hídhoz közeledve.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az ITM szerint a legújabb kötelezettségvállalás 2021 és 2026 között fedezi a beruházások előkészítésével kapcsolatos költségeket, csak jövőre több mint 26 milliárd forint értékben. A forrás biztosításával a projektek haladásához szükséges következő munkafázis finanszírozása, és így végrehajtása vált lehetővé. Az előkészítés esetleges további ütemeihez, később pedig a kivitelezéshez szükséges forrásokat, újabb kormánydöntésekkel lehet előteremteni.

Orbán Viktor, miniszterelnök 2017-es szegedi látogatásakor több mint két és fél órát tárgyalt Botka Lászlóval, a Modern Városok programról. Akkor állapodtak meg abban, hogy megépül a déli Tisza-híd 40 milliárd forintból.

Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke még tavaly hívta fel a figyelmet arra, hogy Szeged polgármestere eddig hét alkalommal ígért új hidat a szegedieknek, de sosem lett az ígéreteiből semmi. Hozzátette, látszik, hogy sem ereje, sem tehetsége nincsen már a hídépítéshez.

A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.