időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Zárt térben tartsuk szilveszter este a háziállatainkat

Forrás: Országszerte
2020.12.31. 15:25
borítókép

A szilveszteri tűzijátékok hatására minden évben állatok százai mennek világgá.

A háziállatok számára kétségkívül a szilveszter este az év egyik legborzasztóbb napja. Ilyenkor rengeteg kertben, udvarban tartott kutya és macska tűnik el, a kedvencek akár több kilométerre is elkóborolhatnak és sokan sosem kerülnek haza.

Mint ismeretes, szilveszterkor és az új év első napján is érvényben van a kijárási tilalom, tehát este 8 és hajnali 5 óra között csak kivételes esetekben tartózkodhatnak az emberek közterületen. Emellett a járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték, és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

A háziállatok számára kétségkívül a szilveszter az év egyik legborzasztóbb napja
Fotó: Pixabay

Ennek ellenére – ám remélhetőleg a szabályok betartásával – valószínűleg idén is többen használják majd fel a pirotechnikai eszközöket, a háziállatok számára kellemetlen pillanatokat okozva ezzel. A Komlói Állatvédő Egyesületet kérdezte a témában a Baranya megyei hírportál, akik azt tanácsolták a gazdiknak, hogy ha tehetik, zárt helyiségben tartsák ma éjszakára a háziállataikat. Fontos, hogy nem szabad a kutyákat kikötni, mert az ebek stressz hatására akár fel is akaszthatják magukat.

– Ilyenkor elsősorban nem befelé menekülnek a kutyák, próbálnak minél messzebb kerülni, kifelé fognak rohanni az udvarból. Az arra hajlamos kutya epilepsziás rohamot is kaphat a petárda sípoló hangjától. Az állatorvosi lehetőség is kevesebb ilyenkor, ezért is fontos, hogy ezen az estén még inkább figyeljünk az állatainkra – tudtuk meg az egyesülettől.

Mint mondták, ha tehetjük, az esti órákban már ne sétáltassuk a kutyát, intézzük el az egészségügyi sétát legkésőbb 4-5 óra körül. A túlérzékeny, különösen félős kedvencek esetében pedig érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtatót írhat fel az ebek számára.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Adományozás: Önzetlen segítség a kulcsi idősotthon lakóinak

A településen az adományozás és a rászorulókról való gondoskodás nem kapcsolódik szorosan ünnepekhez. Egyesületek, alapítványok, a vöröskereszt és több civil kezdeményezés is rendszeresen segít a nehéz helyzetben lévőknek.

Tovább...