időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Felpörgött a pálinkafőzés Mórahalmon

Forrás: Országszerte
2021.01.06. 19:49
borítókép

Mórahalmon már szombaton is pálinkát főztek, és a január már be van táblázva a sok „áthúzódó” cefre miatt.

Az Európai Unió tagállamai adó­­mentessé tehetik a pálinkafőzés ottoni űzését, Magyarország a kedvező szabályokat már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis idén már nincs szükség párlatadójegyre, illetve a bérfőzéshez kapcsolódó közteher megfizetésére.

Minden nagykorú, gyümölcstermesztő háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot készíthet magánfőzésben adómentesen, nem kell már a literenként 700 forintos párlatjegyet megvásárolnia.

Másfél, két hónap is kellhet mire kiforr a cefre
Fotó: Török János / DELMAGYAR.HU

Átpártoltak

– Azt a gyümölcsöt, amit október második felében darálnak le, nehezen tudja 20 fokon tartani a gazda, kell neki másfél, két hónap is, mire kiforr. Ezek a cefrék átvihetők jövő évi főzetésre, vannak is már foglalt időpontjaink január elejére

– mondta el a Délmagyarnak 2020. október végén Szűcs Dániel.

Az édesapjával együtt dolgozó mórahalmi bérfőző már január 2-án, szombaton befűtött az üstök alá, és ezen a héten is folyamatosan dolgoznak.

– Ahogy kezdett biztossá válni az adómentesség, aki tehette, átpártolt januárra. Így azután december második felében szinte nem is főztünk pálinkát, a következő hetekben, a vasárnapok kivételével, mindennap dolgozunk

– nyilatkozta a mórahalmi szakember.

Feléből kijön

Nem kell csodálkozni az „erőltetett meneten”, tavaly 1635 forintba került náluk egy liter pálinka főzetése adóval együtt. Ebből idén lejön a literenkénti 835 forintos közteher, így most, januárban hozzávetőlegesen feleannyiba kerül a főzetés.

A mórahalmi bérfőző már az év második napján befűtött az üstök alá
Fotó: Török János / DELMAGYAR.HU

– A korai érésű körte és őszibarack cefréje persze nem tudta megvárni a januárt, a későbbi körte, az alma, a szőlő és a törköly azonban kibírta az adómentes évig, így lehet most bőven munkánk

– mondta Szűcs Dániel, hozzátéve, a szőlő, a törköly és az alma a dobogós, ebben a sorrendben.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Sikert hozott a pálinka-szabadságharc

Adóügyi könnyebbség az otthonra vágyó családoknak és tehercsökkentés a kisebb cégeknek – a pénzügyminiszter helyettese szerint ezek a legfontosabb pontjai 2021 adóügyi változtatásainak. Tállai András külön kiemelte, hogy sikert hozott a pálinka-szabadságharc, így a magyar gazdák újra adómentesen állíthatnak elő otthon vagy a bérfőzdében párlatot a saját gyümölcsükből. Az államtitkár hozzátette: a kormány akkor is folytatja az adócsökkentést, ha az ellenzéknek ez kifejezett kínt okoz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.