időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Felmérést készítettek a vonyarcvashegyi főzőkonyha munkatársai

Forrás: Országszerte
2021.01.30. 20:59
borítókép

Az óvodás gyermekek általában jól szoktak lakni a kínált étkekkel, de természetesen vannak szeretett és nem kedvelt ételek is.

A legkisebbeknek gyümölcsök és zöldségek ábrájánál kellett bejelölni, hogy melyek a kedvenceik, s a felmérésben – többek között – arra is kíváncsiak voltak a vonyarcvashegyi iskola főzőkonyhájának munkatársai, hogy jóllaknak-e a tízóraival, ebéddel és uzsonnával, s hogy ezek finomak-e. A felnőttek körében a kedvelt ebédek mellett – többek között – az ételkiszállításra vonatkozó kérdésekre is várták a válaszokat.

– A zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozóan az óvodások visszajelzéseiből az tűnik ki, hogy mindent szeretnek, viszont a tapasztalat nem ezt mást mutat. Kedvelt az alma, a banán, a narancs, a kivi, a mandarin, nyáron és ősszel a cseresznye, a meggy, az őszibarack, a körte. Megemlítették az áfonyát, viszont a közétkeztetésben az ára miatt nem nagyon van jelen. A zöldségek közül azokat kedvelik, melyeket mi is adunk: a sárgarépa, a saláta, az uborka, a paprika, a paradicsom, a retek, a póréhagyma – sorolta a legkisebb kedvenceit Fáró Árpádné élelmezésvezető. A vonyarcvashegyi főzőkonyha vezetője azt is elmondta, hogy

a válaszokból az derül ki, hogy a gyerekek általában jól szoktak lakni a kínált étkekkel, de természetesen vannak szeretett és nem kedvelt ételek is.

Bujtor Rita, Németh Lászlóné, Lázárné Molnár Adrienn, Fáró Árpádné, és Barkó Gáborné pandúrlevest, gránátos kockát, csemeguborkát és almát kínált az étkezőknek a napokban.

Bujtor Rita, Németh Lászlóné, Lázárné Molnár Adrienn, Fáró Árpádné, és Barkó Gáborné pandúrlevest, gránátos kockát, csemeguborkát és almát kínált az étkezőknek a napokban
Fotó: zaol.hu – mediaworks

– Sajnos mindig azok a közkedveltek, amelyek nem a legegészségesebbek, hiszen az édességeket- például a kalácsot, kakaós csigát, pudingot – jobban kedvelik, mint a sajtot, a felvágottat vagy a különböző zöldségkrémeket – bár azért már ezeket is egyre inkább megeszik.

A kedvenc ebédek között a gyerekek 99 százaléka említette a makarónit, nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot, a rántott húst, a rizsfelfújtat és a különféle kelt tésztákat. Sajnos kevésbé kedveltek a főzelékek és a káposztás ételek – pedig ez az őszi – téli időszak szezonálisan jellemző alapanyaga.

Ezt kevésbé tudjuk velük megszerettetni, pedig el lehet készíteni főzelékként, rakottan és salátaként is. A hús-és a krémleveseket szívesen megeszik. A húsételeket nem annyira szeretik, a köretek közül a rizs és a tarhonya kedvelt – osztotta meg a Zala megyei lappal a végkövetkeztetést Fáró Árpádné.

A tapasztalat egyébként az, hogy az elmúlt években javulás tapasztalható e téren:

a közétkeztetési szabályok jópár évvel ezelőtti változása óta ma már egyre inkább elfogadják az egészségesebb ételeket a főzőkonyha étkezői.

A gyerekek összességében elégedettek a válaszok alapján, s ugyanez lett a végkövetkeztetése a felnőttek körében végzett felmérésnek is: ezt a számskálás értékelés eredménye is jelzi. Néhányan ugyan jelezték, hogy szeretnék, ha két féle menüből lehetne választani, az idősebbek pedig azt, hogy a kölest, bulgurt, kuszkuszt, barna rizst nem annyira szeretik, inkább a hagyományos köreteket fogyasztják szívesen. A gyerekekkel ellentétben a felnőttek viszont kevésbé szeretik a tésztaételeket, ők a inkább a leveseket, főzelékeket, párolt zöldségeket csirkés ételeket fogyasztanák gyakrabban és szívesen.

Az eredeti cikk a vonyarcvashegyi iskola főzőkonyhájának felméréséről IDE kattintva érhető el.

Járvány idején sem maradnak éhen a baranyai falvak idősei

A járványhelyzetben nagyobb feladat hárulhat az önkormányzatokra a közétkeztetés sikeres lebonyolításában – emlékeztetett rá korábban a Baranya megyei hírportál, a bama.hu.