időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Fontos pozíciókat tölt be Hévíz református lelkésze

Forrás: Országszerte
2021.01.06. 15:15
borítókép

Péntekné Vizkelety Márta lelkipásztor a tisztújítás után tanácsos, tanácsbíró és ifjúsági előadó lett.

Mint arról már írtunk, a református egyházban hatévente tartanak tisztújítást, az idén ősszel indult folyamat lezárult. A Dunántúl püspöke, immár harmadszor, Steinbach József lett, a főgondnok pedig dr. Nemes Pál nagykanizsai ügyvéd. A Nyugat-Balatont is magába foglaló veszprémi egyházmegyében Császár Attila egészségügyi állapota miatt nem vállalta tovább az esperesi feladatokat, helyére Szabó János Róbert litéri lelkészt, a gondnoknak pedig Bollog Gyulát, a papkeszi református iskola igazgatóját választották. A közelmúltban pedig lezárult a vezetőség tisztújítása is, a lelkészi tanácsosi testületbe – amely az egyházmegye döntéshozó grémiuma – bekerült Péntekné Vizkelety Márta Hévíz református lelkésze, aki emellett egyházmegyei tanácsbíró, illetve ifjúsági előadó is lett.

Péntekné Vizkelety Márta Hévíz református lelkész Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Új feladatai kapcsán lapunknak elmondta, a lelkészi és világi tanácsosok testülete az esperes mellett dolgozva hoz döntéseket az egyházmegye lelki és anyagi ügyeiben, illetve végzi az egyházközségek, gyülekezetek ellenőrzését. A tanácsbírók pedig fegyelmi ügyekben járnak el.

– Az ifjúsági előadó a gyülekezetek fiatalokkal kapcsolatos szolgálatát segíti, ösztönzi – fogalmazott lapunknak Péntekné Vizkelety Márta. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lelkészeknek, gyülekezeteknek próbálok ötletet adni ahhoz, hogy lehet helyben fellendíteni, erősíteni az ifjúsági életet. Emellett dolgom lesz az egyházmegyei ifjúsági alkalmak szervezése is.

A hévízi lelkésznek e téren komoly tapasztalata van, hiszen előző szolgálati helyén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve a fürdővárosban is kiemelt feladatának tekintette a fiatalok között végzett szolgálatot, kiépítve a hitoktatás rendszerét, amit tovább erősített nyári táborokkal, gyermek-istentiszteletekkel, ifjúsági és konfirmandus órákkal.

– Hasonlóra biztatom majd lelkipásztor kollégáimat is – szögezte le –, hiszen a fiatalok jelentik egyházunk jövőjét. Ha sikerül őket megszólítani, a családjukkal együtt bevonni a gyülekezet életébe, akkor az a reménységünk, hogy majd felnőtt korukban is jönnek, sőt, megkereszteltetik, elhozzák gyermekeiket is.

Péntekné Vizkelety Márta azt mondta, a következő hat évre szóló egyházmegyei szolgálatai összeegyeztethetők a lelkipásztori, hitoktatói feladataival, mert „van annyi erőm, lelkesedésem, hitem, hogy mindezt jó szívvel el tudom látni”, fogalmazta meg.

Péter B. Árpád

Az eredeti cikket ide kattintva érheti el.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Várgesztesen. A hetvenhat évvel ezelőtti események huszonnégy várgesztesi és egy budapesti családot érintettek.