időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Megújulhatnak a villámárvizekben tönkrement dél-zalai tavak

Forrás: Országszerte
2021.01.29. 15:22
borítókép

A nyári villámárvizekben megsérült helyi tavak helyreállítására Surd, Liszó és Zalamerenye is kapott anyagi támogatást.

A tavaly nyári villámárvizekben megsérült helyi tavak helyreállítására Surd, Liszó és Zalamerenye is kapott már anyagi támogatást belügyminisztériumi forrásból. A teljesen megsemmisült miháldi, valamint a részben károsodott galamboki tó helyreállítására ugyanakkor nem jutott pénz ebből a keretből.

Surd

Mint ismert, a surdi záportározóban nem szakadt át a gát, „csak” a víz folyt el részben a kialakult buzgárokon keresztül. Az azóta eltelt időben leengedték a tavat, a halakat egy másik tóba szállították, s most a tavaszt várják, hogy elkezdődhessen a helyreállítás.

Surdon leengedték a tavat, Kanász János polgármester már a tavaszt várja, hogy elindulhasson a munka
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az önkormányzat eredetileg 90 millió forintra pályázott, ebből végül közel 43 millió forint érkezett, amit a tó felújítására költhetünk – mondta Kanász János településvezető. – A vis maior támogatás pedig 7,1 millió forint, ám ezt kizárólag az esőzésben megrongálódott utak helyreállítására lehet fordítani. A tóba rengeteg iszapot hordott az ár, ki kell tisztítani, a gát szintén cserére szorul. Egyelőre a kivitelezőkkel tárgyalunk, talán május végén elindulhat a tényleges munka, ami néhány hónapot biztosan igénybe vesz. Csak utána beszélhetünk a haltelepítésről.

Liszó

A szomszédos településen, Liszóban is szerencsére a mederben maradt a tó, ám Surdhoz hasonlóan a lezúduló csapadék extrém mennyiségű hordalékot, iszapot és sarat hordott a mederbe. A megemelkedett vízszint a gát koronáját is megrongálta. Ez szinte teljesen ellehetetlenítette a benne élő halak életterét. Novák Csaba polgármester elmondta: az elnyert közel 227 millió forintos támogatás kizárólag az árvízcsúcscsökkentő tározó fenékleürítő és vész­árapasztó műtárgyainak helyreállítására, valamint a meder helyreállítására használható fel. Szintén jó hír, hogy az ugyancsak a villámárvízben tönkrement útszakaszok, járdák és árok helyreállítására 13 millió forintos vis maior támogatás érkezett.

Liszóban a vékony jégtakaró rejti a gondokat, a nyári árhullám iszappal töltötte fel a medret. A horgászok itt búcsút inthetnek szeretett sportjuknak az idén
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Sőt, a helyreállítási projekthez szintén szorosan kapcsolódik, hogy a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések pályázatra benyújtott igényünk is pozitív elbírálásban részesült – folytatta a település első embere. – A közel 80 millió forintos támogatásból a belterületi, külterületi árkok mélyítésére, tisztítására, rendbetételére lesz lehetőség. Talán ez utóbbi nagy ívű beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a tavunk a tavalyihoz hasonló hatalmas eső ellenére is végre biztonságban lehet, hiszen a környező árkok rendben elvezethetik majd a vizet.

A településen működő, 50 tagot számláló horgászegyesület vezetője, Vékony Sándor szintén örült annak, hogy jelentős összegből újíthatják fel a megsérült tavat. Elmondta: első lépésként március és április körül megtörténhet a lehalászás, ezt követheti egy alapos állapotfelmérés. Szükség lenne az árapasztó zsilip rekonstrukció­jára, a halfogó rács cseréjére, a rendes zsilip teljes iszaptalanítására és nem utolsósorban a meder kotrására. A munkákkal az év végéig végezni kell, tehát idén nem lesz lehetőség horgászni.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.