időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Szónok versennyel ünneplik a magyar kultúra napját Szécsényben

Forrás: Országszerte
2021.01.18. 20:04
borítókép

A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozás helyett online térbe helyezték át a programokat.

A Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. Városi Művelődési Központja online szónok versenyt hirdetett a középiskolás diákok számára a Kultúra napja alkalmából, amelynek témája Kodály Zoltán alábbi gondolata: A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék, újra meg újra meg nem szerzi magának – olvasható a Nógrád megyei hírportál, a NOOL.hu cikkében.

– Az idei szécsényi magyar kultúra napi rendezvény különös jelentőségűnek ígérkezett, hiszen 30. alkalommal hívtuk volna meg a városba a határainkon túl és az anyaországban élő magyar fiatalokat, hogy

együtt ünnepeljük a Himnusz születésnapját és közösen éltessük a Kárpát-medencei összmagyarság kulturális értékeit – mondta Csatlós Noémi közművelődési referens.

Hozzátette: – Azonban a járványhelyzet közbeszólt. Kivártunk egészen január 11-ig, remélve, hogy enyhítik a szigorításokat, viszont ez nem történt meg. Így a személyes találkozás helyett online térbe helyeztük át a programokat, köztük a szónok versenyt.

A tanulók maximum ötperces videóra vehették fel ünnepi beszédjüket, amit január 17. éjfélig küldhettek el e-mail-ben a Városi Művelődési Központnak. A beszédeket neves szakmai zsűri értékeli: Patakiné Kerner Edit Madách-díjas előadóművész, Majsányi Kati író és Varga Bálint, a Rimóci Szent István Általános Iskola igazgatója. A nyertes szónoklatot január 22-én 18 órától az intézmény hivatalos közösségi oldalán a Kultúra napja alkalmából rendezett online megemlékezésen vetítik le, a szónokot pedig jutalomban részesítik. A rendezvényen közreműködik az Andi Színjátszósai Társulat.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Határon túl is ünnep a magyar kultúra napja

Erdély-szerte megünneplik a magyar kultúra napját, ebből az alkalomból több erdélyi színház is magyar drámát tűzött műsorra. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ünnepi műsorával Weöres Sándorra is emlékezik. A Bolero című előadásban a költő életművéből válogatott versekkel idézik meg a jelent, a múltat és reflektálnak a jövőre.

Az Aradi Kamaraszínházban pénteken két előadáson is látható lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka, Kocsis István A tér című monodrámája Sebestyén Aba előadásában. A produkció Bolyai János matematikus hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szól.

A Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Füst Milán Boldogtalanok című drámáját játssza, ez a produkció a társulat legújabb bemutatója.