időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Pénzhiány miatt buszok maradnak a garázsban Miskolcon

Forrás: Országszerte
2021.01.26. 11:00
borítókép

Nincs elég pénz a buszok karbantartására a megyeszékhelyen, így látja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület.

Nincs elég pénz a buszok karbantartására a megyeszékhelyen, így látja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület – olvasható a borsodi hírportálon a boon.hu-n.

Nemcsak a spórolás lehet a gond a miskolci tömegközlekedésben. Átláthatatlan viszonyokról, komoly problémákról beszélnek a közlekedési szakemberek.

Hiányzó alkatrészek

– Előfordulhat, hogy az alkatrészbeszerzés is akadozik a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-nél, ezért nem tudják karbantartani és javítani a járműveket – hangsúlyozta az Észak-Magyarországnak Fejér Balázs, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) miskolci csoportjának a vezetője. Állítását igazolva a miskolci közlekedési vállalat applikációjára utal, amely elvileg valós időben követi a miskolci busz- és villamosjáratokat. A járatkimaradásokat piros x-ek jelölik, és tavaly ősztől folyamatosan azt tapasztalták, hogy egyre több a piros x, vagyis egyre több a járatkimaradás Miskolcon. Az x-ek mögött állhat műszaki ok vagy szélsőséges időjárási helyzet is, de Fejér Balázs szerint gyanúsan emelkedett a kimaradó járatok száma.

Növekvő gondok

– Úgy gondoltuk, hogy a téli szünetben lesz idő rendbe tenni a járatokat, de az első januári munkanapon hirtelen 50 fölé emelkedett a kimaradt járatok száma, amely korábban 20 körüli volt naponta. Visszafejtettük a mobilalkalmazásból, hogy mi állhat emögött, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nemcsak a reggeli csúcsban, hanem a délutániban is maradtak ki járatok. Számításaink szerint mintegy 18 buszról van szó – mutatott rá Fejér Balázs.

Megtudtuk azt is, hogy a tavaly őszi menetrendet napi 118 buszra tervezték, ebből maradt ki 18, vagyis a tervezett számnak a 85 százaléka indult csak el idén január 5-én. Fejér Balázs kiemelte: egy flottánál általában 5–10 százalékos tartalékkal számolnak, és semmiképpen sem hiánnyal.

A villamosok esetében a miskolci flotta rendben van: 31 villamos van, abból 24 közlekedik, tehát van tartalék. A villamosoknál azért sem lehet alkatrészgond, mert egy hosszú távú megállapodás alapján a gyártó Škoda szervizeli azokat.

– A buszokat viszont az MVK maga szervizeli. Hogy kinek az érdeke, hogy a buszok nincsenek rendben, azt nem tudjuk. Lehet, hogy a spórolás miatt nem végzik el a karbantartási munkákat. Korábban azonban nem volt példa olyan helyzetre, hogy a buszok 15 százaléka hiányozzék – fűzte hozzá a VEKE miskolci vezetője. Azt is megtudtuk: amikor január 5-én szóvá tették, hogy járatkimaradások száma példátlanul magas, akkor „eltűntek” a piros x-ek, az alkalmazás most azt mutatja, mintha minden menetrend szerinti lenne – ez azonban megtéveszti az utasokat.

Az MVK Zrt. szerint azért is kell ritkítani a járatokat, mert kevés az utas.

Rákérdeztünk, hogy a piros x-ek, a mögöttük álló járatkimaradások mögött teljesen egyértelműen az áll-e, hogy azért nincs elég busz, mert nincs elég alkatrész. Azt a választ kaptuk: ez a következtetés tűnhet logikusnak. Fejér Balázs azt is elmondta: sok esetben előfordul, hogy a forgalomirányítás nem tud autóbuszt adni a járművezetőnek, az ősz drasztikus változásokat hozott.

Korábban nem volt példa arra, hogy a buszok 15 százaléka hiányozzék – Fejér Balázs

– Senki sem tudja, pontosan mi történik. A megoldás azonban az, hogy nem szabad a karbantartást és a javítást leállítani. Nem lehet a közösségi közlekedésen tovább spórolni, valahonnan találni kell rá forrást – foglalta össze Fejér Balázs.

Ritkítva járnak a miskolci buszok
Fotó: Wikipedia

Mi a helyzet más városokban?

Az Észak-Magyarország megkereste Dorner Lajost, a VEKE országos elnökét, hogy más megyei jogú városban is tapasztalnak-e hasonló járatkimaradásokat. A szakember úgy fogalmazott: más nagyvárosban olyan nincs, hogy „karbantartás” miatt nem mennek ki a buszok.

A karbantartási problémák szervezeti és vezetési problémákat takarnak – Dorner Lajos

– Minden önkormányzat bajban van, meglehetősen nehéz a helyzet. De a buszok karbantartásának problémái Miskolcon szervezeti és vezetési problémákat takarnak – jegyezte meg Dorner Lajos. – 2019 őszén sofőrök nem voltak, most meg elfogytak a buszok. Korábban már egyszer ez megtörtént, akkor segítettünk a városnak, most is segítünk, ha hagyják – mondta a VEKE elnöke.

Nem látják át a működést

Rákérdeztünk: miben látja az egyesület a megoldást? Dorner Lajos azt a választ adta: a város vegye komolyan, hogy a közlekedési terület gazdája. Elmondta: számtalan javaslatot tett a VEKE a városvezetés felé, például azt, hogy mentesítsék a tömegközlekedést a Miskolc Holding Zrt. gazdálkodási problémáitól, vagy azt, hogy budapesti és kecskeméti mintára legyen egy helyi közlekedésszervező intézmény, amelynek az a dolga, hogy a városban az összes közlekedéssel kapcsolatos kérdéssel foglalkozzék. És ne a végrehajtó vállalattól, az MVK-tól várjanak el olyat, ami nem az ő dolga, hanem valójában a megrendelőé, vagyis a városé.

– A város ma nem képes arra, hogy a közlekedési terület működését átlássa. A tavaly működött közlekedési munkacsoport tagjaként is sok javaslatot dolgoztunk ki, de sajnos folyamatos ellenszélben kellett dolgoznunk. Viszont a fejéről végre a talpára kell állítani a struktúrát, mert ez a városlakók érdeke – jegyezte meg Dorner Lajos.

Folyt. köv.

Az Észak-Magyarország kereste a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnökét, aki elmondta: nem központi menetirányító, ő rendre kap buszt, és hozzá panasz nem érkezett. Hívtuk a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnökét is, aki azt mondta: nem tud róla, hogy a javítási késlekedésnek az alkatrészhiány lenne az oka. Az MVK Zrt. Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezetének elnöke úgy fogalmazott, való igaz, hogy nincs jármű, de hogy ennek az alkatrészellátás az oka és ezzel összefüggésben az anyagbeszerzés, arra nem kaptunk választ.

Mind a három szakszervezet azt hangsúlyozta: tárgyalnak a munkáltatóval a kollektív szerződésről, mint megtudtuk a keddi napon, és abban azt is belefoglalják, hogy a három szakszervezet együttesen nyilatkozik a médiának. Azt az ígéretet kaptuk: kérdéseinkre kedden délután, a tárgyalások befejezését követően választ kapunk.

Szerettük volna megtudni az MVK Zrt.-től is, hogy vannak-e karbantartási gondjaik, és hány járművet érinthet az esetleges „spórolás”.

Kérdéseinket eljuttattuk a vállalat vezérigazgatójához és a városvezetéshez, de eleddig nem kaptunk választ.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatják, illetve a kapcsolódó videót is megnézhetik.