időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Tíz éve gyárt pezsgőt Légli Ottó, a balatoni borász

Forrás: Országszerte
2021.01.01. 09:20
borítókép

Légli Ottó szerint a pezsgő ma már jóval több, mint csupán egy szilveszteri ital.

Megállás nélkül dolgozik a címkézőgép Légli Ottó pincéjében ezekben a napokban. Amint elkészül, már rakják is dobozba az üvegeket. Raktáruk most útra kész borokkal és pezsgőkkel van tele.

A balatoni borász tíz évvel ezelőtt kezdett el pezsgőkészítéssel is foglalkozni, az alapokkal még friss diplomásként a balatonboglári borgazdaságban ismerkedett meg. Az indíttatást az adta, hogy családjával évek óta kedvelik a minőségi szénsavas alkoholos italt.

Fotó: Pexels

– Klasszikus pezsgőt készítünk, ami azt jelenti, hogy a második erjesztés abban a palackban történik, amiből kínáljuk a buborékos alkoholos italt – mondta el Légli Ottó. Hozzátette: nagyon összetett folyamat mire egy üveg pezsgő elkészül. – Nincs javítási lehetőség, nagyon szigorú szabályok és mérések alapján dolgozunk, ként szinte minimálisat használunk, hiszen kétszer erjesztjük az alapbort – sorolta a balatoni borász. Megjegyezte: úgynevezett tükrös, stabil 11 térfogat-százalékos alkoholtartalmú újbort kell elérniük márciusra, aztán ebből kezdődhet a pezsgősítés.

– Cukrot és élesztőket adunk a borhoz, aztán speciális koronazárral zárjuk le az üvegeket, majd 36 hónapon át pihentetjük, legvégül rázóállvány és jégdugó segítségével kivesszük a tetején felgyülemlett seprőt – mesélte a borász. Megjegyezte: idén összesen tízezer palack száraz pezsgővel jelentek meg a piacon. Egyik kedvelt pezsgőjük a Légli Brut, amely 2015-ös furmint és rajnai rizling alapborból készült. Emellett chardonnayból is készül pezsgőjük, s erjesztés alatt van a pinot noirjuk.

A járvány alatt mintegy huszonöt százalékkal csökkent a forgalmuk, a legtöbb rendelésük ugyanis korábban a fővárosi éttermektől és szállodáktól érkezett, de szaküzletek is forgalmazzák italaikat. – A pezsgő ugyanis már régen sokkal több, mint egy szilveszteri ital, nagyon sok helyen aperitifként kínálják – jegyezte meg Légli Ottó.

Száraz és édes balatoni pezsgő is készül már évek óta

Garamvári Vencel elsőként állított elő saját pezsgőt a dél-balatoni régióban. Tradicionális technológiával megalkotott első palack pezsgőit 1999-ben bocsátotta piacra. Légli Ottón kívül a Bujdosó és a Hujber Pincészet is készít pezsgőt. Hujber Attila borász elmondta: a klasszikus pezsgő mellett mustból erjesztett asti technológiával készítenek szénsavas alkoholos italt.

– Idén egy 2017-es chardonnayból készült klasszikus pezsgő, valamint egy 2020-as Irsai Olivérből erjesztett kapható a piacon, bízunk benne, hogy szilveszter előtt élénkülni fog a kereslet a palackok iránt – tette hozzá a balatonboglári borász.

Góz Lilla

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatja el.

Korábbi cikkünkben egy kreatív, gyors, mégis egyedi szilveszteri desszertet mutattunk: íme a harminc perc alatt elkészíthető csokis pizza.